sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Puhdas rata ja pudonnut kenkä

Eilen käytiin Paimiossa Korpimäen ratsutilalla kisailemassa 1-tasolla esteitä. Kisaratsuksi valikoitui tällä kertaa taas Riiviö. Riiviöllä urakkana oli kaksi luokkaa kahdella eri kuskilla: oppilas oli ilmoitettu 60 cm luokkaan ja itse olin menossa 80 cm.

Paikalla oltiin hyvissä ajoin. Kansliassa asioinnin jälkeen ehdittiin opiskella radat piirutuksista ja odotella hetken aikaa, kunnes esteet saatiin nostettua edellisen luokan jäljiltä oikeaan korkeuteensa. Käytiin oppilaan kanssa kävelemässä 60 cm rata, joka oli aika simppeli seitsemän esteen rata. Yksi tiukempi kurvi oli neloselta vitoselle, muttei sekään mahdoton. Hiottiin hyvä suunnitelma radan ratsastukseen, minkä jälkeen suunnattiin laittamaan ratsu kuntoon.

Oppilas starttasi luokassa vasta lähtönumerolla 21, joten kiirettä ei ollut. Kävelyalueet ratsain käppäilyyn oli sijoitettu hevosten tarhoihin. Muutaman ratsukon verran Riiviö ehti siellä pyöriä, kunnes saatiin lupa mennä maneesiin verryttelemään.

Maneesissa oppilas otti ravissa vähän temponvaihteluita saadakseen Riiviön hyvin avuille. Laukassa muutamia ympyröitä, parit hypyt sekä pystylle että okserille ja sitten lähdettiinkin jo kentän laidalle valmistautumaan.

Kentällä ravissa Riiviö näytti aika löysältä, mutta meno muuttui kun oppilas nosti laukan. Riiviö oli aikamoisilla kierroksilla! Jarrukin toimi energisestä menosta huolimatta, mikä ei aina ole ihan itsestäänselvyys ;) Rata meni hyvin, oppilas ratsasti kuten oltiin suunniteltu. Puhdas rata ja ruusuke mukaan heti portilta. Samoin mukaan saatiin irronnut etukenkä, joka ei ollut pysynyt vauhdikkaassa menossa mukana.

Kavio oli lohjennut aika ikävän näköisesti ja Riiviö hiukan arkoi kovalla pohjalla käynnissä. Päätin peruttaa oman lähtöni, ettei kavio kuluisi enempää tai Riiviö alkaisi ontumaan. Olisi ollut kiva päästä kisaamaan itsekin, mutta parempi huolehtia hevosen hyvinvoinnista ensin. Kyllä kisoja aina tulee lisää!

Kotona Riiviö pääsi heti kengitykseen. Onneksi kavion lohkeama ei ollutkaan niin paha kuin miltä näytti. Toinenkin etujalka kengitettiin samalla kertaa. Uusilla kengillä Riiviö liikkui taas puhtaasti ja iloisesti :)


Luokassa 60 cm arvosteluna oli A.0.0. eli kaikki puhtaan radan suorittaneet ovat ykkösiä. Silti kisajärjestäjät jakoivat vihreän ruusukkeen. MIKSI? Ei ollut edes mun ruusuke, mutta jäi silti ärsyttämään. Yleisen osan kilpailusäännöissäkin on selkeästi määritelty, että arvosteluilla A.1. tai A.0. ykköspalkinto on punavalkoinen ruusuke. Eikö 1-tasolla tarvitse noudattaa sääntöjä, ihmettelempä vaan... 

6 kommenttia:

  1. Minäkin olen miettinyt tuota ruusukejuttua.. Meillä 1-tason kisoissa välillä annetaan esim. vaaleansininen tai violetti, joka on ok, mutta välillä annetaan myös punaisia ja sinivalkoisia..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä jos laittaa kisakutsuun, että palkintona on ruusukkeet, niin kyllä niiden pitäisi olla sääntöjen mukaiset. Jotkut tallin omat pikkukisat on tietty asia erikseen, mutta niitä tuskin Kipassa mainostetaan.

      Poista
  2. No ihan yhtä lukematon sääntö on se, että jos vain 3 parhaalle jaetaan esine/rahapalkinnot (seuratasolla) niin silloin maksut saavat olla max 12 euroa. Mutta kyllä, muakin häiritsee tuo vihreä ruusuke, kyllä nyt pitäisi olla luokkaan kuuluvan värinen eikä mikään jämäruusuke! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon huomannu saman! Mä en tiä oliks noi jämäruusukkeita vai mitä, kun kuitenkin kahdessa luokassa oli a.0.0. arvosteluna ja starttejakin lähemmäs 40. Väärän värisiä anyway!

      Poista
  3. Ypäjällä jaettiin viime viikonloppuna ainakin nuorten luokassa vihreä-valkoisia rusetteja nollaradoille. Kyseessä kuitenkin 3-tason kisat. Heti pisti silmään, vaikkei sillä nyt käytännössä mitään merkitystä olekaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, edes kilpailun taso ei takaa sääntöjenmukaisuutta. Muistaakseni joskus TEHO onkin saanut liitolta jonkun huomautuksen ruusukkeista...

      Poista