keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Hendrik Degrosin kenttäklinikka: ensimmäinen päivä

Meidän seura järjesti yhteistyössä Lounais-Suomen aluejaoston kanssa viime viikonloppuna kenttäratsastusklinikan, jossa valmentajana toimi belgialainen kenttäratsastaja Hendrik Degros.

Mun ja Röllin koulutunti oli vasta klo 14.45, mutta kävin jo aamulla Tähkäpään maneesilla katsomassa ekaa tuntia, kun samalla vein tarvikkeita buffettiin.

Kun se oma vuoro sitten koitti, oli vähän jännitystä mahanpohjassa. Varsinkin kun Hendrik oli juuri edellisen tuntilaisen hevosen selässä virittelemässä :D Ehdittiin hyvän aikaa kävellä ja rennosti hölkkäillä itsenäisesti ennen Hendrikin juttutuokiota. Kerroin vähän Röllistä, mitä ollaan tehty ja miten on viime kauden kisat sujuneet. Kun taas piti ravailla vähän ympyrällä Hendrikin arvioidessa menoa, Rölli jännittyi kovin ja rupesi kiireiseksi.



Varsinainen valmennus aloitettiin ihan käynnistä. Mun piti ratsastaa Rölli rauhalliseksi ja matalammalle kaulalle pyöreämpään muotoon. Varsin vahva tuntuma ulko-ohjalla ja muutamia pidätteitä sisäohjasta samalla pitäen molemmat pohkeet lähellä. Ei ihan päästy heti Hendrikin hakemaan tyyliin, joten saatiin opastusta ihan kädestä (tai siis ohjasta) pitäen. Rölli vähän järkyttyi kun valmentaja tuli viereen ja kulki kyljessä kiinni toinen käsi kaulan yli. Hendrikin virittelyllä Rölli hyväksyi tuntuman ihan kivasti ja ymmärsi mitä ollaan tekemässä. Itselle tuli vähän aloittelijaolo, mutta ainakin tuli selväksi mitä tehdään.

Opastuskierroksen ja muutaman itsenäisen ympyrän jälkeen otettiin raviin ja haettiin samaa tasaista tuntumaa ja pyöreyttä siinäkin. Röllin ravi oli jotenkin aika miellyttävää istua, vaikka ei se vielä ollut mikään kovin aktiivinen takaa. Kun Rölli lähti välillä taas kiihdyttelemään, mun piti jarruttaa istunnalla ja ratsastaa enemmän jalalla. Mun suurin virhe yleensä tässä kohtaa on jäädä ratsastamaan liikaa kädellä, jolloin aktiivisuus hiipuu ja hevonen lyhentyy vain kaulasta. Tehtiin ympyrällä paljon ravi-käynti siirtymisiä ja suuntaa vaihdettiin myös usein. Rölli alkoi toimimaan pikkuhiljaa paremmin ja rennommin.




Iskä otti tunnista kolme noin viiden minuutin pätkää, joihin jätin äänet mukaan. Videot on kuvattu kännykällä, joten sekä kuvan- että äänenlaatu on aika heikko. Vähän osviittaa kuitenkin meiningeistä.

Ekalla videolla niitä ravi-käynti siirtymisiä ympyrällä.


Ympyrätyöskentelyn jälkeen sain käskyn ratsastaa pari kertaa pitkillä sivuilla suoraan. Hendrik havainnoi Röllin jäävän suoralla vähän vinoksi, jättämällä takapään uran sisäpuolelle. Siitä lähdettiin jumppaamaan avotaivutuksilla hevosta taas suoremmaksi. Aloitettiin käynnissä, kun kerroin ettei olla Röllin kanssa avoja kovin paljoa tehty. Kotona en tee avoja hirveän usein, sillä itse jään aina könöttämään ihan ihme asentoihin, puristamaan polvella ja kaivelemaan kannuksella. Enkä halua opettaa mun hevosia väärin, joten ollaan säästetty avojen treenaus valmennuksiin.

Eka kerta tehtiin seinän vieressä, niin että Hendrik oli ohjissa ja mä ratsastin jaloilla. Rölli jäi tuttuun tapaansa vähän hitaaksi, mutta saatiin muutama ihan kelpo askelkin. Tehtiin avoa muutama kerta käynnissä niin seinän vierellä kuin keskilinjallakin. Keskilinjan avo sujui ihan jees, kunhan katsoin mihin olin menossa ja pysyin reitillä. Eka keskilinjan avo ravissa meni ihan päin honkia ja Rölli lähti seilaamaan ihan muualle. 

Toisella videolla avon harjoittelua käynnissä volttien kera.




Tehtiin ravissa vielä ympyrän suurennusta väistättämällä. Se harjoitus toimi oikein hyvin ja saatiin takajalat aktiivisemmin polkemaan alle. Vasen suunta on meille normaalisti vaikeampi, siinä Rölli on jäykempi niskasta ja itse jään vetämään liikaa kaulaa linkkuun kädellä. Taivuttelu ja väistöt ympyrällä saivat Röllin antamaan kivasti periksi, samoin sain korjattua oman käteni kevyemmäksi ja pehmeämmäksi.

Laukkaa tehtiin ensin taas ympyrällä. Alaspäin siirtymissä sai taas keskittyä huolellisemmin istunnalla vaikuttamiseen ja vähemmän ohjasta vetämiseen. Itseasiassa mun piti siirtymien ekoissa askelissa työntää kättä eteen, kunhan Rölli oli halutussa askellajissa. Laukannostoissa mun piti olla tarkempana tuntuman kanssa, etenkin ulko-ohja piti olla tuella. Heti noston jälkeen piti ratsastaa enemmän eteen, jotta saatiin parempi rytmi laukkaan. Helposti jään vaan hengailemaan satulaan, jolloin Rölli pääsee pitkäksi ja löysäksi laukassa.

Laukassa otettiin myös muutamia pätkiä suoralla tiellä, vähän uran sisäpuolella. Tässäkin Rölli jäi hieman vinoksi. Mun piti laukassakin ajatella avotaivutusta, vaikka ihan samaa taivutusta ei vaadittu kuin käynnissä ja ravissa. Se onnistui yllättävän hyvin, kunhan muistin auttaa Rölliä jalalla.



Kolmannella videolla edelleen niitä siirtymisiä, laukka-ravi, ravi-käynti, sekä laukassa pari suoraa.


Tykkäsin koulutunnista kovasti! Vaikka ei tehty mitään ihmeempiä, niin tunti oli oikein opettavainen ja hyödyllinen. Hendrik jaksoi hyvin vaatia asiat loppuun asti, vaikka joutui useampaan kertaan huomauttamaan samoista asioista (mm. look where you are going, keep the outside rein, leg on, don't bend him too much). 

Pysyin ihan hyvin kartalla englannin kielisessä opetuksessa. Tosin ekalla kerralla kun Hendrik käski taputtamaan Rölliä hyvästä pätkästä ("give him a pat"), kuulin Hendrikin sanovan give him a bath. Olin siinä pienen hetken vähän kujalla, mutta sitten tajusin mikä oikea versio oli :D

2 kommenttia:

  1. Teidän meno näyttää tosi kivalta, olette kehittyneet paljon!:)
    Blogisi on myös todella hyvä ja laadukas, paljon videoita, hyvät kuvat ja mielenkiintoiset tekstit, kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Kiva, että tykkäät! Näin maneesikaudella kuvat ja videot on vähän mitä on, mutta yleensä ulkokuviin olen itsekin tyytyväinen :)

      Poista