Tykkään katsoa videoita, joten liikkuvasta kuvasta etsin apua ongelmaan. Equestrial on julkaissut 10 videosta koostuvan sarjan Kouluratsastuksen ABC, johon pääsin tutustumaan.
Ihan ekaksi kertasin avojen ja sulkujen viralliset määritelmät SRL:n koulusäännöistä (löytyvät sivulta 9 ja mallikuvat liitteestä 3). Niissä ei ollut mitään yllättävää tai uutta, mutta auttoivat kuitenkin hieman hahmottamaan, miltä näiden tehtävien kuuluisi näyttää. Määritelmien jälkeen siirryin videoiden pariin.
Videoilla tehtävistä kertoo ja myös ratsain liikkeet demonstroi GP-tason kouluratsastaja ja valmentaja Karolina Liuksiala. Videoiden alussa on pieni johdanto liikkeen tai tehtävän tarkoituksesta. Itse suoritettava liike esitetään videolla useaan otteeseen kiinnittäen huomiota eri kerroilla eri asioihin. Selostus oli suuri plussa, kun liike esitettiin hidastettuna. Eri apujen käytön hahmottamisessa videoilla käytettiin vaaleanpunaisia palleroita, jotka kertoivat mitä mikäkin apu tekee ja milloin.
Videot kestävät noin pari minuuttia, johon keskittyminen riittää oikein hyvin.
Videoista ensimmäisenä katsoin avotaivutuksen. Avotaivutus on yleinen ja hyödyllinen liike jumppaamaan hevosta. Liike, joka mun mielestä jokaisen ratsastajan tulisi tasosta riippumatta hallita, mutta samalla se liike, jota minä en täysin hallitse.
Yleisin virhe avossa on, että poikitetaan liikaa jolloin meno on enemmän pohkeenväistöä kuin avotaivutusta. Mitä olen itse huomannut, niin helposti taivutetaan vaan kaulaa mutkalle uran sisäpuolelle, mutta lavat ei seuraa vaan runko kulkee edelleen uraa pitkin.
Sulkutaivutuksen videossa esiteltiin sulkua diagonaalilla (englanniksi half-pass). Olisin itse kaivannut vinkkiä uralla ratsastettavaan sulkuun (englanniksi travers), koska sitä ollaan treenissä yritetty suorittaa eikä se ole oikein ottanut sujuakseen.
Sulkutaivutukset tulevat mukaan kouluohjelmiin vaativa B -luokissa, joten sillä saralla ei paniikkia. Sekä avo- että sulkutaivutus on kuitenkin hyvää notkistavaa jumppaa hevoselle. Ratsastajalle (ainakin minulle) nämä tehtävät ovat omiaan treenaamaan apujen käytön ajoitusta ja oman istunnan hallintaa.
Tsekkasin videoista myös peruutuksen ja pohkeenväistön. Niissä ei ollut sinällään mitään uutta ja ihmeellistä, mutta juttuja, joihin voisi suorituksessa keskittyä enemmän. Parasta tässä videosarjassa on se, että videoihin voi palata aina uudelleen, jos ja kun toiset liikkeet tai tehtävät tulevat ajankohtaisiksi tai olen kehittänyt taas uusia ongelmia vanhojen ratkettua. Sitten ei muuta kuin treenaamaan!
Jos tekin kaipaatte videovinkkejä kouluratsastuksen avuksi, niin nyt niitä saa! Kouluratsastuksen ABC kustantaa 18,50 euroa, joka oikeuttaa videoiden katseluun vaikka ympärivuorokautisesti kolmen kuukauden ajan.
Postaus toteutettu yhteistyössä Equestrialin kanssa
Kuulostaa kivalta palvelulta. Täytyykin ruveta perehtymään paremmin. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaOle hyvä! Kiva, että vinkki oli hyödyksi. Mulle videoista oli apua, toivottavasti muillekin :)
PoistaItseasiassa mä ratsastin viime kesänä yhden heA ohjelman, missä oli tehtävä ravissa uralla avo-½voltti-½voltti-travers :) että joissakin heA ohjelmissa on jo tuo sulku uralla :) Mulla on yksi postaus parin kuukauden takaa, missä mietin vähän juuri traversin ratsastamista ja mikä on auttanut mua hahmottamaan avut siihen :)
VastaaPoistahttp://henunelamaa.blogspot.fi/search?updated-max=2016-01-08T15:00:00%2B02:00&max-results=7
en tiedä toimiiko linkki :D
Tuossa sulkutaivutuksen videolla vaan sanottiin, että ne tulevat vasta vaativassa, joten sen perusteella postauksen tarinointi. Nyt kun aloin oikein tutkimaan, niin näköjään viime vuonna tulleessa helppo A:5 ohjelmassa on myös sulkutaivutukset uralla, samoin ponien esiohjelmassa. Ponien henkilökohtaisessa FEI ohjelmassa näyttäisi olevan jopa half-pass keskeltä uralle ja takaisin.
PoistaTarkoittamasi ohjelma on varmaankin tämä ponien joukkueohjelma, josta bongasin avot, puolivoltit ja sulut :)
Linkki vie vain listaukseen, mutta löysin perille sulkutaivutusmörköön. Muistan lueskelleeni sen aiemminkin, mutta nyt ajankohtaisena aiheena sain siitä paljon enemmän irti. Kiitos Henu vinkistä :)