keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Hyppelyt x 3

Maanantaina hypeltiin itsenäisesti, sillä valmennuksiin ei saatu tarpeeksi väkeä kokoon. Se ei kuitenkaan haitannut, vaikka rankkaa onkin kehitellä itse rata treeniin. Halusin tälläkin kertaa ottaa mukaan jumppasarjan ja harjoitella viime tunnilla olleita käännöksiä uralta esteelle. Jumppasarjan lisäksi rakentelin s-kiemuran, kahden laukan sarjan ja kolmen puomin kontrollitehtävän ympyrälle. Ihan hyödylliset tehtävät, vaikka itse sanonkin!

Riksun kanssa tehtiin hetken hölkkäilyn jälkeen töitä ilman jalustimia. Ryhdyttiin ihan niin hurjiksi, että puomiympyrän jälkeen hypeltiin vielä muutamat radatkin ilman jalustimia. Tosin korkeus ei päätä huimannut, kun esteet oli siinä 50-60 cm tienoilla. Riksu yritti välillä vähän rallitella, mutta kun matkan varrelle otettiin aina tarpeen tullen kontrolliympyrä mukaan, niin meno ei päässyt ihan päättömäksi.

Kuvaajalla kesti jokunen tovi raahautua paikalle, joten ehdin jo nostaa esteet vähän korkeammiksi ja viritellä jalustimet takaisin satulaan kiinni. Riksun into ja energia säilyi edelleen esteillä, ei tarvinnut pahemmin eteenpäin pyytää. Vähän esteiden jälkeen Riksu meinasi jäädä roikkumaan etupainoiseksi, mutta yllättävän helposti tuli takaisin kunhan itse muistin pysyä ylävartalolla pystyssä.

Riksun rata meni kokonaisuudessa näin: pitkän sivun jumppasarja ja okseri perään (21 m), puomiympyrä, sarja, okseri-pysty-okseri s-kiemura ja loppuun vielä puomiympyrä. Tultiin myös toisin päin samoja kiemuroita: puomiympyrä, s-kiemura toiseen suuntaan, sarja ja puomiympyrä taas loppuun. Ihan hyvät fiilikset jäi Riksun kanssa hyppelyistä :)


Riksun jälkeen esteratsuksi pääsi Riiviö. Riiviöllä oli takana ainakin kolmen viikon hyppytauko, minkä myös huomasi. Alkuun Riiviö oli todella into piukeana ja suihki esteille milloin mistäkin ponnistuspaikasta. Muutamien loikkien jälkeen meno onneksi vähän rauhoittui. Myös ääniavut auttoivat kivasti hillitsemään Riiviön menoa. Tehtiin samoja tehtäviä kuin Riksunkin kanssa, tosin ilman jalustimia työskentely jätettiin suosiolla vain sileälle.

Riiviö teki yllättävän hyvin jumppaympyrät molempiin suuntiin. Etukäteen olin vähän aavistellut sen olevan hankalampaa, sillä Riiviöllä ei ole vielä kovin paljon voimaa koota laukkaa. Jumppasarjakin sujui näppärästi pomputellen, vaikka linja kulman jälkeen hiukan valuikin ulos oikealle. Kun maltti löytyi, sujuivat muutkin tehtävät kivasti. Riiviö hyppeli radan 70-80 cm korkuisena. Vaikka Riiviö olikin juuri viime perjantaina klipattu, tuli sille silti aika kova hiki.


Viimeisenä vuorossa oli Rölli. Heti alusta asti Rölli tuntui kivalta ja hyvin vastaanottavaiselta avuille.  Viime torstaina Rölli oli ekaa kertaa hieronnassa, selästä ja kaulasta saatiin hyvin jumit avattua, mikä todennäköisesti teki liikkumisesta mukavampaa :) Jopa raviväistöt onnistuivat sujuvasti. Koska harjoitusravikin tuntui mukavalta, niin päätin ottaa jalustimet kaulalle ekaa kertaa koskaan Röllin kanssa. Aiemmin en ole viitsinyt/uskaltanut, sillä Rölli on ollut jo valmiiksi kovin jännittynyt tai ylikierroksilla. Nyt kuitenkin näin tehtiin ja hyvä meno jatkui ilman jalustimiakin. Alkuun muutamat ravi-laukka-siirtymiset ympyrällä ja sitten puomiympyrälle. Puomeilla välit olivat lyhyet, joten olisi pitänyt päästä ulkoreunan kaarelta hyppelemään. Rölli ei ollut tässä ihan avuilla, vaan oikoi sisäreunaan, mikä teki väleistä entistä lyhyemmät ja hypyistä kovin pomppuisia. Puomeja tipahteli maahan silloin tällöin, mutta kuski sentään pysyi kyydissä.

Kun kuvaaja saapui maneesiin, Rölli vähän säpsähti ja siitä jäi pieni virtapiikki päälle. Meno ei ollutkaan enää niin rentoa ja rauhallista kuin hetkeä aiemmin, mutta kontrolli säilyi edelleen ihan ok. Tehtiin vielä parit ympyrät jumppapuomeilla molempiin suuntiin ilman jalustimia ennen kuin siirryttiin esteille.


Ensimmäisellä radanpätkällä kävi aika klassisesti, nimittäin laukka oli turhan hidasta ja hevonen pohkeen takana. Kun siitä kuski lähti työntämään kohti estettä, ei tuloksena voi olla kovin tyylikästä menoa. Eka kierros meni siis varsin räpeltäen. Toisella kierroksella laukkaa oli jo paremmin, muttei sitäkään ihan kauniiksi voi kutsua. Rölli hyppäsi jotenkin tosi pystyllä kaulalla, johon myötääminen oli aika vaikeaa, varsinkin kun Röllin hyppytyyli muutenkaan ei ole se helpoin istuttava.

Kun laukkaa löytyi sopivasti, sai esteiden väleissä jo jarrutella. Muuten viimeiset radat oli ihan ok, mutta väleissä pitäisi olla vielä vähän aikaisemmin valmis, jottei tarvitsisi vielä viimeisillä askeleilla enää vetää. Ei kuitenkaan kovin montaa puomia otettu alas tällä kertaa, ja nekin pari pudotusta oli kuskin mokia.

5 kommenttia:

 1. Höh, ei videota Riiviöstä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei tällä kertaa materiaalia, kun kuvaajat olivat kovin nihkeitä raahautumaan maneesiin..

   Poista
 2. Vautsi kun rölli alkaa näyttämään aika kivalle estehepalle! :) näyttäis olevan ponnua myös kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tekniikka vaatii vielä hiomista, mutta paljon on jo kehitystä tapahtunutkin :)

   Poista