tiistai 7. heinäkuuta 2015

Isojen hevosten tehtäviä

Eilen treenailtiin taas Röllin kanssa Annan valmennuksessa. Tälläkin kertaa työskentely aloitettiin jumppailemalla hevosia volteilla ravissa. Rölli rupesi toimimaan varsin kivasti ja rennosti, vaikka oli alkuun vähän jännittynyt. Volttailun jälkeen jatkettiin laukassa koko kentällä. Tyhjällä pitkällä sivulla otettiin isompaa laukkaa kevyessä istunnassa ja toisella sivulla oli kaksi puomia noin 25 metrin päässä toisistaan. 


Puomien väliin piti tulla seitsemän laukkaa. Oli muuten yllättävän vaikea tehtävä vaikka pitäisi olla ihan perusjuttua! Ekalla kerralla tulin liikaa kädellä 7,5 laukkaa ja seuraavaksi usvattaen 6. Kun oikeaa rytmiä alkoi löytymään, jäi vasen käsi lukkoon ja Rölli vaihtoi väärään laukkaan toisella puomilla. Vaihdettiin suuntaa ja tultiin samaa tehtävää nyt vasemmasta kierroksesta. Tähän suuntaan tehtävä oli vielä vaikeampi! Rölli sai jostain ihme kipinän, se puhisi, hirnui ja kiihdytteli vauhtia. Laukassa oli todella hyvä aktiivisuus, mutta kaula oli liian lyhyt ja niska jännittynyt. Jo ensimmäiselle puomille oli vaikeaa löytää sopivaa rytmiä ja malttia. Tultiin useamman kerran uudelleen ja uudelleen. Saatiin lopettaa ihan ok suoritukseen, mutta tämä tuli kotiläksyksi!


Puomitreenistä toipumisen jälkeen aloitettiin hypyt s-kiemuralla. Ekalla kerralla hypättiin tehtävä volttien kera niin, että ensimmäisen pystyn yli, voltti kiertäen tämän pystyn ympäri, seuraavalle pystylle ja voltti toiseen suuntaan taas ja viimeisen pystyn yli. Muut ryhmäläiset tekivät voltit pienemmillä teillä, mutta saatiin Röllin kanssa vähän helpotusta ja lupa kääntää vähän isommat voltit ettei tule huonoja hyppyjä ja turhia temponmuutoksia. Rölli toimi tässä hyvässä tasapainossa ja mukavasti avuilla.

Seuraavaksi tultiin s-kiemura näiden kolmen pystyn yli ilman voltteja. Välit oli odottavat neljä laukkaa. Meidän ei aluksi pitänyt tulla Röllin kanssa tätä, mutta Anna vaihtoi mieltään kun Rölli on kuulemma varsin kokenut ikäisekseen :) Päästiin siis tekemään oikeen isojen heppojen tehtäviä Rölli 5v:n kanssa. Röllillä kun ei vielä ole kovinkaan paljon vieteriä laukassa, niin oli ahtaat välit. Rölli tsemppasi hyvin, vaikka kuskin ratsastus ei ollut järin huolellista. Jäin taas kääntämään pelkällä ohjalla ja nostamaan käsiä, jonka takia osa hypyistä oli selättömiä.


Kiemurtelujen jälkeen vedettiin mutkat suoriksi ja tultiin sama kolmen pystyn linja nyt suorana. Siis kaikki pystyt vinoon ja väleihin kolme laukkaa. Jännitin vähän, miten Rölli mahtaa vinoihin suhtautua, mutta se meni kuin vanha tekijä. Riksu kun ekalla kerrallaan oli aivan kujalla :D Jälkimmäinen väli kummassakin suunnassa jäi vähän lyhyeksi, mutta Rölli keräsi koipensa varsin mallikkaasti.


Kontrolliharjoitusten jälkeen tehtiin vähän rataa. Okseri-okseri linjaa kuudella (25m), pysty-okseri linja kaarella samaten kuusi laukkaa (24m), suunnanvaihto yksittäisellä pystyllä ja loppuun vesimatto-pysty kaareva linja kuudella laukalla (27m). Välillä oli vähän turhaa vauhtia taas, mistä johtuen tuli puomeja. Taas... Viiminen väli oli aika etenevä, tein vähän turhan pullean kaaren ja paikka jäi kauas pystylle. Rölli oli hyvin menossa ja oltiin samaa mieltä suunnitelmasta, jolloin hyppy isommastakin paikkaa onnistui. Ei nyt tyylipuhtaasti, mutta puhtaasti.

Tultiin sama rata myös toisinpäin. Nyt kun aloituksena oli pysty-vesi linja (27m), niin tultiin se seitsemällä laukalla kuuden sijaan. Oma ratsastus olisi saanut olla taas nopeampaa, sillä nyt pari ekaa askelta meni matkustaessa, jolloin viimisissä askeleissa tuli kiire lyhentää. Tästä pitäisi päästä pois ja antaa Röllille työrauha viimeisiin askeleisiin, jos mielii puomien pysyvän ylhäällä. Yksittäiselle ruskealle pystylle en saanut kertaakaan hyvää hyppyä. Joko Rölli oli roikku, kuten ekalla radalla, tai sitten itse puskin huonoihin paikkoihin. Rölli otti puomeja oksereilla myös ihan hyvistä paikoista, minkä takia se sai avukseen skarppipuomit viistosti okserien päälle korjauskierroksella. Loppuun tulikin aikamoiset kissaloikat!


Seuraavat kisat onkin taas viikonloppuna, kun suunnataan Niinisaloon. Ilmoitin Röllin ekaan tutustumisluokkaansa, jäiks! Toivottavasti vettä ei tule ihan taivaan täydeltä, sillä 90 cm märällä nurmella tuon keilapallon kanssa ei juurikaan houkuttele.

2 kommenttia:

  1. Yksi tämän kesän vaikeimmista estetehtävistä (?) oli saada menevällä hevosella16 metrin puomiväliin 5 laukkaa. Ja jotkut ne väittää, että estetehtävien pitää aina olla korkeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Mutta puomeja voi onneksi harjoitella paljon useammin kuin esteitä :)

      Poista