sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

5v laatuarvostelun rataharjoituksissa

Lauantaina käytiin Somerolla 1-tason koulukisoissa Röllin kanssa. Muut luokat ratsastettiin seuraluokkina, mutta meidän luokka oli vain kilpailuharjoitus.

Ohjelmana oli siis tällä kertaa 5-vuotiaiden suomenhevosten laatuarvosteluohjelma, joka löytyy Hevosopiston sivuilta. Nuorille oikein simppeli ja sujuva rata, joka sopi Röllille oikein hyvin. Pitkällä radalla ohjelma, jossa kaksi temponlisäystä sekä ravissa että laukassa, kolmikaarinen kiemura ja pari ympyrää sekä käynti niin pitkin ohjin kuin tuntumallakin.


Verryttely oli maneesissa ja rata kentällä. Maneesissa tein aika rennosti hommia, sillä Rölli tuntui olevan reippaalla tuulella. Vasempaan kierrokseen oli alkuun vähän jäykempi taipumaan, mutta jumppailun myötä toimi ihan kivasti. Keskiravit tuntui helpoilta ja kontrolli säilyi, jolloin siirtymiset onnistui ihan hyvin. Laukassa työskentelin ensin ympyrällä temponlisäysten kanssa ja tein pari diagonaalia ennen kuin siirryttiin ulos.

Startattiin luokassa kolmantena, joten ehdittiin hyvin tottua taas aurinkoisella kentällä kulkemiseen hämärän maneesin jälkeen. Tallin puoleisessa päädyssä Röllin oli pakko vähän hirnahtaa kavereille, mutta muuten meno oli varsin rentoa.


Verkassa pari kertaa Rölli tuntui rullaavan kuolaimen alle, joten päätin radalla ratsastaa vähän avoimemmassa muodossa. Ihan hyvin pysyttiin suunnitelmassa ja pystyin istumaan harjoitusravissakin kiitettävästi. Vaikka edelleen vaivaa tuo kilppari-istunta, hartiat lytyssä ja katse alas.

Rata meni ihan mukavasti eikä nyt ollut niin kiirekään taas pois. Kolmikaarisen ekasta kaaresta tuli turhan pieni, jolloin jouduin venyttämään keskimmäistä. Käynti vapain ohjin meni ok, vaikka ei ihan niin rennosti ja pitkin askelin kuin kotona. Tallin päässä Rölli jännittyi ja kiirehti, kun otin taas ohjat. Samaan syssyyn oli pakko taas muille hevosille huudellakin. Ehdittiin ottamaan ehkä pari kolme askelta ennen C:tä, jossa jo nostettiinkin eka laukka. Ekassa tempon lisäyksessä olin itse kulman jälkeen vähän vinossa oikealle (kuten tapana on), jolloin Rölli vaihtoi etupään ristilaukalle. En korjannut sitä ja sitten vaihtui takapääkin. Toiseen suuntaan onnistui paremmin. Loppuun vielä lisää käyntiä tuntumalla, mikä ei ole Röllin vahvuuksia (vielä).


Laatuarvostelussa askellajikokeessa arvioidaan vain askellajit sekä hevosen yhteistyöhalukkuus ja luonne. Tässä kisassa näiden lisäksi arvosteltiin kouluradan tehtävät normaalisti numeroin. Tehtävistä saatiin arvosanat aika isolla skaalalla, 4-9. Nelonen tuli arvatenkin väärästä laukasta lisäyksessä. Ensimmäinen mun saama ysi tuli oikean kierroksen laukkaympyrästä.

Tuloksena 67,69%

Askellajien arvostelussa kommentit:
Käynti: "Vapaa käynti matkaavoittavaa, säilytä sama ohjat tuntumalla."
Ravi: "Irtonaista, tahdikasta"
Laukka: "Pyöreää, tasapainoista"
Yhteistyöhalukkuus: "Yhteistyökykyinen, upea hevonen"


Luokassa oli vain neljä osallistujaa, mutta silti palkittiin kaksi ratsukkoa. Mikä oli tietenkin kiva juttu, sillä sijoituttiin Röllin kanssa toisiksi. Vain puolen pisteen erolla voittajaaan! Palkinnoksi saatiin ruusuke ja omavalintainen esinepalkinto. Iskä kävi kansliassa hakemassa palkinnon ja valitsi tuotteista meille Horse Comfortin riimun. Röllin jumbo-kokoa ei ollut, mutta full mahtuu sentään Riksulle :)


8 kommenttia:

  1. Hieno rölli. Miten meinasit laatuarvosteluihin laittaa röllin harjan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Nythän oon koko kauden mennyt harja auki, sillä en ole saanut mitään hyvää, helppoa ja toteuttamiskelpoista ideaa. Harja on sen verran kuitenkin epätasainen, edestä pidempi ja sään vierestä lyhyempi. Täytyy testailla josko siihen sais jonkun pienen verkon vaikka väsättyä. Varmaan joskus tulevaisuudessa leikkaan Röllillekin ratsuharjan sykeröitä varten, mutta se on vielä jäänyt. Ehkä sitten kun kaulaan saadaan lisää lihasta :)

      Poista
  2. Hyvä Rölli! :) En nyt arvostele, mutta kiinnitä huomiota omiin käsiisi - nyrkki menee useasti lappeelleen, varsinkin ollessaan ulkokätenä. Itselläni sama taipumus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jep, Röllin kanssa tämä ongelma jotenkin vielä korostuu, niin koulussa kuin esteilläkin. Varsinkin jos jään itse vetämään ohjasta, niin nyrkit kaatuu. Täytyy keskittyä niihin vielä tarkemmin!

      Poista
  3. Perus siisti rata, hieno suoritus! Hyvä Rölli!

    VastaaPoista