tiistai 17. maaliskuuta 2015

Viikonlopun kouluklinikka

Meidän seura (TS Ratu) järjesti viikonloppuna kouluklinikan aiheena "Kilpailuun valmistautuminen kouluratsastuksessa". Lauantain ohjelmaan kuului aamulla parin tunnin luento kilpailuun valmistautumisesta ja radan ratsastamisesta. Iltapäivällä otettiin teoria käytäntöön, kun kouluratoja hiottiin yksityistunneilla. Sunnuntaina ratsastettiin kouluratoja kilpailuharjoituksena. Kouluttajana ja tuomarina toimi oman seuran kilparatsastaja ja valmentaja Hanne-Mari "Hansu" Kiuttu.


Lauantain teoria oli hyödyllinen ja monipuolinen. Hansulta tuli paljon hyviä vinkkejä niin valmentajan kuin koulutuomarinkin näkökulmasta. Aloitettiin tavoitteiden asettamisesta ja käytiin treeniohjelman suunnittelua läpi. Hansu kertoi ratsastavansa kisaradan läpi viikkoa ennen kisaa. Varsinaista koulutyöskentelyä ja ongelmakohtien harjoittelua on 3-4 kertaa, loput esimerkiksi maastoilua. Viimeisen päivän treeni tehdään hevosen mukaan: kuumaa ei kuumenneta vaan rentoudutaan, laiskaa ratsastetaan terävämmäksi ja niin edelleen. Toiselle toimii vapaapäivä ennen kisoja, toinen vaatii rankemman treenin. Kokeilemalla selviää, mikä sillä omalla hepalla toimii parhaiten!

Kisoihin kannattaa miettiä valmiiksi suunnitelma verryttelyyn. Suunnitelmaan täytyy varautua tekemään muutoksia olosuhteista johtuen, esimerkiksi kuumalla kelillä tai löysällä pohjalla kannattaa lyhentää verryttelyä. Kannattaa tarkistaa myös aikataulut ja kisojen sujuvuus, sillä kumpikaan ei ole hyvä; kiire tai turhan pitkä verkka. Ruokailut kannattaa miettiä valmiiksi niin hevoselle kuin ratsastajallekin. Ihanne on, että ruokailu olisi noin kaksi tuntia ennen starttia.

Hansu myös muistutti, että kisoihin voi ilmoittautua jo aikaisemminkin kuin viimeisenä iltana ;)


Käytiin läpi Training scale -pyramidia. Training scale on 6 ominaisuuden muodostama järjestelmä, joka kattaa sen, mitä kouluratsastuksella haetaan. Koulutuomarit arvostelevat ratsukon menoa training scalen perusteella. Hansu sanoikin osuvasti, että kouluradan tehtäviä ei ei arvioida vaan tehtävinä vaan ne ovat haasteita training scalelle. Kuusi ominaisuutta muodostavat pyramidin. Alimmainen ja tärkein on tahti, joka kattaa liikkeiden säännöllisyyden ja tempon. Muut pyramidin osat ovat (alhaalta ylös) irtonaisuus, tuntuma, aktiivisuus, suoruus ja kokoaminen. Training scalesta voi lukea lisää esimerkiksi Wikipediasta (englanniksi).

Training scale ei ollut mulle kokonaisuutena tuttu, vaikka osa-alueiden tiesinkin vaikuttavan kouluradan arviointiin. Olen itse pyrkinyt siihen, että hevonen liikkuu rennosti ja hyväksyy avut. Molempiin suuntiin pitää taipua yhtä lailla ja tasapainon täytyy säilyä tehtävissä ja siirtymissä. Täytyy kyllä varmaan tutustua ja keskittyä enemmän kokonaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Luennon lopussa käytiin läpi vielä Hansun vinkkejä helppojen lisäpisteiden saavuttamiseen. Osa ei tosin mun mielestä ole kovin helppoja! Edelleen suositeltiin lämpimästi radan ratsastamista jo kotona. Ratsastajan täytyy auttaa hevosta, eikä mahdollisia ongelmia kannata korostaa. Jos kuitenkin on jotain ongelmia, niin täytyy näytellä että kaikki on hyvin ja kouluratsastus on kivaa! ;) Tasainen rata pienemmillä eroilla (esim. keskiravi - harjoitusravi) on parempi kuin epätasaiset temponvaihtelut. Muita mainittuja avainsanoja lisäpisteisiin oli mm. hyvät tiet, tempo, muoto, istunta ja ratsastajan kunto. Sekä tietysti ehkä se olennaisin vinkki: Keskity!



En osallistunut iltapäivän valmennuksiin, vaikka niistä olisikin ollut mitä todennäköisemmin paljonkin hyötyä. Sen sijaan kävin maastoilemassa ja hyppäämässä kaverin hepalla omien hevosten ratsastuksen lisäksi.

Sunnuntaina olikin sitten vuorossa kisaharjoitus Tähkäpään tilalla. Otin kisaratsuksi tällä kertaa vain Riksu, jolla menin ohjelman KN Special. Lauantain kotitreenissä Riksu ei ollut ihan parhaimmillaan, ja harmiksi sama meno jatkui sunnuntaina. Kävin verkkaamassa ulkokentällä vähän askellajeja läpi, ennen kuin menin maneesiin. Riksu liikkui verkassa ihan ok tasaisesti, mutta taipui jäykästi eikä ollut ihan niin rento kuin yleensä. Maneesiverkassa sain volteilla työstettyä Riksua taipuisammaksi, mutta edelleen se oli vähän vastahakoinen ja jännittynyt varsinkin niskasta.

Rata jatkoi samaa linjaa. Ihan parhainta ei saatu esitettyä, mutta rata suoritettiin kuitenkin ilman rikkeitä. Pari onnistuneempaa pätkääkin ratsastettiin, mutta muuten oli meno vaan tasaista tallausta. Hansulta tuli samanlaista kommenttia pöytäkirjaan. Lisäksi muistutettiin huolellisimmasta reiteistä! Käynnissä Riksu lyhensi taas vasemmalla takasella ihan huolella. Riksulle tehtiin noin neljä viikkoa sitten kraniohoitoa, ja ensi viikolla on taas uusi aika. Jumeja oli jonkun verran, toivottavasti saadaan niitä lisää auki ja askel normaaliksi.

Numeroita saatiin välillä 5-7,5. Erityisen tyytyväinen olin loppuradan laukasta käyntiin siirtymiseen. Vaikka ei ihan ilman raviaskelta päästy, niin nyt Riksu pysyi tuntumalla ja kevyenä kädelle eikä töksähtäny etupainoiseksi. Tästä siirtymisestä saatiinkin arvosanaksi 7.

Lopputuloksena radalta 59%. Noin 60% olisin itsekin radasta antanut, joten sinänsä ei tullut yllätyksenä näin vaatimattomat pisteet. Ei muuta kuin lisää treeniä, notkistelua ja tarkkuutta reitteihin. Tuomarin kommentit: "Jäntevä, energinen suoritus. Menetit turhaan pisteitä teiden vuoksi. Monta 5 saat helposti nostettua 7!"

Ensi viikolla pitäiskin sitten olla jo taas helppo A tasolla, kun hallikenttäkisoissa kouluohjelmana on FEI:n CCI/CIC* A-kenttäkilpailuohjelma. Hansun ohjeita noudattaen voisin opetella sen jo ajoissa!

Rataharjoituksen hintaan sisältyi myös videointi, joten nyt tarjolla rata kahdesta eri kuvakulmasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti