tiistai 24. maaliskuuta 2015

Kisareportaasi: Ypäjän hallikenttäkisat 22.3.

Eilen päästiin avaamaan kisakausi myös kenttäkisojen osalta, kun osallistuttiin Riksun kanssa Ypäjän hallikenttäkisoihin. Kisoissa oli vain yksi luokka, avoin helppo. Luokassa oli 40 lähtijää, joista 4 suokkeja.

Koulustartti oli kello 9.50, joten ei onneksi ihan kukon laulun aikaan tarvinnut lähteä matkaan. Oltiin Hevosopistolla kerrankin ajoissa, joten ehdittiin hyvin käydä näyttämässä rokotukset ja kurkkaamassa esterataa Ypäjä-hallissa.

Ulkona oli muutama aste pakkasta ja kova tuuli, joten oli oikein kiva päästä lämmitettyyn maneesiin ratsastamaan. Koulukoe ratsastettiin Opisto-hallissa. Verkassa taivuttelin Riksua paljon ja yritin keräillä takajalkoja töihin. Tein muutamat pätkät avoa ja väistöjä, jotta sain kisaratsua nopeammaksi pohkeelle. Ravissa paikoitellen Riksu otti pidätteet vähän turhankin terävästi läpi, jolloin tahti ei ihan säilynyt. Ekoissa käyntisiirtymissä se vähän roikkui kädellä, joten tein niitä sekä pysähdyksiä useamman. Laukassa Riksu oli alusta asti varsin kiva. Ympyrää ei oikein pystynyt verkkapuolella ottamaan keskilaukkaa, joten tykittelin pitkää sivua.

Aitojen sisäpuolella Riksu vähän kyttäsi yhtä nurkkaa tuomaripäädyssä, mutta parin voltin jälkeen pääsin rennommalla hevosella tekemään ihan ok kulmankin. Otin normaalista poiketen vähän laukkaakin ennen rataa, kun oli hyvin aikaa.



Tykkään tästä kouluradasta (FEI:n helppo A, CIC/CCI* A-kenttäkilpailuohjelma 2009), sillä siinä ei ole alkutervehdystä! Saatiin kiva linja keskihalkaisijalle alusta asti, joten siitä oli hyvä lähteä puksuttelemaan rataa läpi. Volteilla Riksu olisi voinut olla hieman pehmeämpi kädelle ja aktiivisempi takaa. Jälkimmäisellä muoto pääsi vähän liian syvälle, mistä tuomari syystäkin huomautti. Keskiravi ei ihan lähtenyt lentämään kuin kotona, mutta ihan niin pahaa kipittelyä se ei ollut kuin joskus.

Peruutus onnistui ilman irvistelyä ja jopa suoraan, mutta liikkeelle lähdössä Riksu jotenkin pompahti eteenpäin ja meikäläinen heilahti ihan kunnolla siellä kyydissä. Lisätty käynti diagonaalilla ei oikein venynyt, mutta ei ollut ainakaan niin suurta nykimistä vasemmalla takasella kun päästin ohjaa vähän pidemmäksi. Keskikäynnissä Riksu vähän kiemurteli kun palattiin uralle, mutta ravissa heti jo suorempi. Keskilaukkaan ajoin liikaa vauhtia, jolloin tahti kiihtyi eikä askel oikein venynyt. Vastalaukka sujui ihan kivasti molempiin suuntiin.

Rata tuntui ihan mukavalta ja tasaiselta. Tuomari oli samoilla linjoilla. Paperiin saatiin aika pitkälti numeroiksi 6 ja 6,5. Vitonen tuli lisätystä käynnistä ja loppuradasta saatiin pari seiskaa.

"Kuuliainen hevonen. Vielä lisää rauhallisuutta ja pehmeyttä tuntumaan. Rytmikäs laukka", kommentoi tuomari alakertaan. Lopputuloksena 62,17 % eli -56,7. Koulun jälkeen oltiin 18./40.

Kameralla oli taas maailman luokan ongelmia, joten koulurata on sujuvasti koottu 14 pätkästä. Liekö akussa vikaa, kun alkanut videokuvaus tökkimään ärsyttävästi. Muistikortilla kun kuitenkin on runsaasti tilaa vapaana.


Koulun jälkeen käytiin samantien vaihtamassa varusteita esteitä varten ja suunnattiin Ypäjä-halliin. Kävin kävelemässä radan vielä ennen verkkaan menoa. Verkassa oli mukavasti tilaa, kun meidän lisäksi oli vain pari ratsukkoa.

Otin pari hyppyä pikkupystylle ja sitten kisakorkuudella pystylle ja okserille. Riksu oli vähän huono suoristumaan vasemmalta, pystylle se valui ulkoreunaan. Piti kaarteessa pitää asetus ulos vasemmalle, että päästiin suoremmin pystylle. Okseria tultiin toisessa kierroksessa ja se sujui hyvin.



Rataesteet hypättiin 105 cm korkeudella. Rataan kuului 8 estettä ja 10 hyppyä.

Riksu eteni oikein reippaasti radalla. Kakkoselle hiukan juoksi, joka sai mut vähän nyppimään seuraavalle esteelle. Kolmonen - nelonen linjalle tulin pienellä hypyllä sisään, jolloin jouduin lennättämään vesimatto-okserille aika isosta paikkaa. Puomi kolahti aika lailla, mutta ei tippunut. Vitosen sarjan jälkeen Riksu huikkasi moikat ja lähti vilistämään kohti okseria. Otin aika rumastikin kiinni, mutta ei auttanut. Laaka hyppy nappasi siitä puomin mukaan. Kulmassa sain kontrollia metsästettyä vähän takaisin. Seiskan jälkeen käännyttiin vähän luisussa kaarre oikealle. Olisi pitänyt ottaa laukkaa vähän lyhyemmäksi ja aktiivisemmaksi ajoissa. Nyt lähestyminen viimeiselle okserille oli ilman paikkaa, puomi kunnolla mukaan. Onnistuneet hypyt oli hyviä, eikä Riksu ollut niin etupainoinen kuin kotitreeneissä välillä on ollut. Ei nyt voi sanoa, että olin tyytyväinen rataan, mutta iltapäivän maasto mielessä ei harmittanut niin paljoa ;)

8 vp saldo tiputti sijalle 22 esteiden jälkeen.

Rataeste- ja maastoestevideot kuvattu kännykällä, siksi heikompi laatu.


Riksu sai esteiden jälkeen jääsuojat jalkaansa ja heinää eteensä. Useamman tunnin odottelu maastoesteille meni ruokaillessa ja maastorataa kävellessä. Maastorata näytti haastavammalta kuin ennen, muttei mitenkään mahdottomalta. Pari kapeaa oli aika pahoilla reiteillä. Kuvasin maastarit ja ne löytyvätkin mun kuvasivulta. Esteitä radalla oli 18, radan pituus noin 900 metriä ja tempovaatimus 400m/min. Ihanneaika oli 2 minuuttia ja 16 sekuntia.



Maaston verkka oli Wanhassa maneesissa, jossa olikin aikamoinen ruuhka. Hypeltiin kaikki verkkaesteet pari kertaa. Meno tuntui helpolta ja hauskalta, kuten kuuluukin!

Haimi-hallissa sai hypätä vielä ykkösen ja kakkosen ennen omaa rataa. Avasin vähän laukkaa ja hyppäsin ne reippaasti. Lähtö radalle oli ulkokisoista poiketen lentävä eli lähtölinja ylitettiin ratatemmossa kuten estekisoissa. Rata meni ihan sujuvasti ja hyvässä vauhdissa edeten. Pari tietä käänsin vähän tiukemmin, ettei pikkuinen suokkipoika joudu lopussa kipittelemään aikaa kiinni. Kapeille otin enemmän laukkaa kiinni. Riksu oli oikein hyvin menossa eikä epäröinyt ollenkaan :) Maaliin päästiin ilman estevirheitä ja ajassa 2.04




Riksu oli oikein hieno! Omassa asennossa ja kevyessä istunnassa on vähän hakemista, mutta eiköhän se tästä. Lopputuloksissa noustiin pari sijaa maaston nollatuloksella ollen 19./40.

Paikalla oli pari kuvaajaa, joilta ajattelin tilata parempia kuvia. Laitan niitä sitten uuteen postaukseen!

2 kommenttia:

  1. Sitä oli kiva kuunnella katsomossa kun toiset kehui teiän Riksua :) En muista mitä kuulin, mutta muistan että ne oli kehuja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe :D Kyllä joku aina joskus uskaltuu mullekin tulla kehumaan :)

      Poista