maanantai 8. heinäkuuta 2013

Kisareportaasi: Niinisalon kenttäkisat 6.-7.7.2013

Niinisalossa kisailtiin taas kansallisissa kenttäkisoissa, mutta tällä kertaa osallistuttiin helpon sijasta vaativaan. Mun koulustartti oli lauantaina aikaisin aamulla, mutta poikkeuksellisesti matkattiin Niksulaan vasta lauantaina, eikä perjantaina kuten ennen. Kankaanpäässä oli jotkut herätys-juhlat tai jotkut vastaavat uskonnolliset kemut, ja kaikki majapaikat oli buukattu täyteen. Joten piti nukkua autossa... Autossa majoittuminen ei houkutellut niin paljon, että kaksi yötä olisi siinä viihtynyt.

Perjantaina pakkasin suurimman osan tavaroista ja tein Tumpin sykeröt valmiiksi. Ne oli pysyneet yllättävän hyvin koko yön, mitä nyt pientä turvekuorrutusta olivat ottaneet.


Herätys oli aikaisemmin kuin mikään kisa-aamu aikaisemmin, kello soitti jo puoli viideltä... Tumppi oli tallissa yötä Romppu seuranaan. Kävin heittämässä niille aamuruuat heti noustuani. Tallista palattuani pakkasin vielä loput tavarat laukkuun, söin vähän aamupalaa ja takaisin talliin.

Hevoset ruokittu!

Niinisaloon lähdettiin ajelemaan puoli kuudelta. Lastasin Tumpin yksin, se meni hyvin koppiin :) Perillä taluttelin Tumppia hetken, sitten varusteet päälle ja kouluverkkaan. Iskä kävi hakemassa numeroliivin ja etsimässä Tumpin jaban sillä aikaa.

Vaativassa oli huimat viisi ratsukkoa, joista 4 oli luokkanousijoita, meidät mukana lukien. Koulukokeet alkoivat kello 9 ja starttasin kolmantena. Verkassa Tumppi oli ihan kiva, välillä rullasi kuolaimen alle, kun takapää laiskotteli. Väistöt ja vastalaukat meni hyvin. Keskilaukkaankin onnistuin ainakin omasta mielestä saamaan enemmän viimeksi kaivattua "ylämäkisyyttä".

Rata (FEI:n CCI/CIC* ohjelma B 2009) meni kivasti, ei rikkoja tällä kertaa. Kuitenkin meno jäi aika mitäänsanomattomaksi, Tumppi kun ei ole mikään liitokavio. Peruutus oli huono, eikä käynnistä raviin lähtenyt ekasta eikä vielä tokastakaan käskystä... Tuloksena 58,75% ja 58,33% eli keskiarvo 58,54%, joka virhepisteinä -62,2. Koulun jälkeen oltiin jaetulla 3. sijalla.

"Vielä lisää irtonaisuutta ja rentoutta rataan. Ajoittain takaosa karkailee ja tasapaino ei täysin säily." Tuomari C
"Siro hevonen. Saisi olla vakaammassa muodossa. Enemmän nenä eteen -ajatusta. Tee pehmeämmät siirtymiset." Tuomari M

Kuvia koulusta tai rataesteiltä ei ole, sillä kamera on veljen mukana Lontoossa kielikurssilla. Iskä kuvasi radat puhelimella, toivottavasti niistä jotain näkee.


Heti kouluradan jälkeen kävin kävelemässä esteradan. Esteet alkoivat vasta kello 11, joten ei ollut kiirettä vaihtaa kamoja. Tumppi pääsi hetkeksi jabaan, nyt se löntysteli sinne ilman ihmettelyjä.

Estekentän nurmipohja vaikutti hyvältä, ja kaikki viime kisojen kuopat ja kulumat oli poissa. Niinisalossa ennen esterata on mennyt aina lähestulkoon samaa reittiä, mutta nyt oli uudistettu sekin ihan erilaiseksi. Rata oli lähes kahdeksikon muotoinen, pari reittiä esteiden välillä oli vähän tiukempia kurveja. Kivan looginen rata, mutta ei ehkä se helpoin... Vaativan esteet on 115 cm, korkeampia siis kuin mitä ollaan Tumpin kanssa ennen kisattu. Kakkosokseri oli varmaan aivan tapissa, näytti kaamean kokoiselta :D Radalla oli kaksi sarjaa, hyppyjä yhteensä 11.

 

Verryttelyssä Tumppi tuntui ensin varsin laiskalta, mutta heräili pikkuhiljaa. Hypättiin pystyä pari kertaa pienempänä, sitten oikeankokoisena. Ekoilla kerroilla 115 cm pystyllä ja okserilla Tumppi roikotti jalkojaan ja nappasi puomin. Seuraavilla kerroilla puhtaasti. Nurmiverkassa hyppäsin vielä pystyn kerran, Tumppi meni hyvin.

Radalla rytmi seilaili liikaa. Ykköselle tulin vähän turhan löysästi ja vaikka hyppy oli ok paikasta, tuli puomi mukaan. Kakkoselle jäädytin, yksi askel välissä liikaa ja Tumppi tuli lähelle. Se korjasi itse ottamalla tilaa oikealta ja pääsi puhtaasti yli. Itse hypyssä käänsin nopeasti varpaat menosuuntaan etten kaada tolppaa :D Rata jatkui ihan mukavasti eikä esteet tuntuneet kovin isoilta. Ekan sarjan jälkeen oli lähes 90 asteen kulma seuraavalle esteelle. Oltiin taas laskeuduttu väärään laukkaan, jonka sain korjattua. Reitti ei ollut ihan paras mahdollinen ja toinen takajalkakin vähän luisti kurvissa, mutta sain etäisyyden ajoissa kuntoon. Toisella sarjalla Tumppi pelasteli taas kuskia, se jäi jalan taakse ennen sarjaa ja ajautui pohjaan. Sieltä kiipeiltiin yli ja yhden laukan väli taas kahdella laukalla. Laukka jäikin varsin paikallaan junnaavaksi ja lopun kahdelle esteelle ratsastin paikat lähelle. Selvittiin kuitenkin vain yhdellä pudotuksella :) Hieno Tumppi!

Rata oli muillekin vaikea, sillä kukaan ei päässyt nollilla. Mun jälkeen seuraava ratsukko selvisi myös yhdellä pudotuksella. Ratsukko numero 4 olikin sama, jonka kanssa oltiin tasoissa koulun jälkeen. Nyt rataesteiden jälkeen oltiin jaetulla 1. sijalla! Koskaan en ole maastoon lähtenyt näin hyvistä asetelmista, ja nyt vielä vaativassa luokassa! :)


Esteiden jälkeen otettiin nurmihokit pois ja Tumppi saikin loppupäivän lepäillä. Käytiin ohjatussa radannäytössä kävelemässä vaativan maastorata. Se oli vähän erilainen kuin ennen, kun olen sen käynyt katsomassa. Illemmalla käytiin kävelemässä Tumpin kanssa, se sai maistella ruohoakin siinä matkalla. 

Edustava otus

 

Myöhemmin laiteltiin paikat valmiiksi nukkumista varten. Iskä nukkui pakettiautossa ja minä trailerissa. Ostin töistä ilmapatjan, etten ihan kovalla joutuisi nukkumaan. Mahtavana myyjänä muistutan asiakkaita ostamaan aina pumpun ilmapatjalle, mutta kuinkas sitten kävikään, kun itse patjan ostin. "En kai nyt mitään pumppua tarvi, kun voin käyttää pyörän pumppua..." Ja voi morjes, kun pyörän pumppu ei sovi patjaan!! Onneksi jesari korjaa kaiken, sillä saatiin iskän kanssa viritettyä pumppu kiinni ja saatiin patja täytettyä.

Luksus kesäasumus
Illalla käytiin vielä kävelemässä maastorata. Esteet näyttivät nyt jo paljon kivammilta kuin aiemmin :) Tutkiskelin enemmän järven pohjaa ja mietiskelin reittejä esteille. Mitään pahoja teitä ei ollut. Coffinille on aikaisemmissa kisoissa tullut aika paljon virheitä, mutta sekään ei vaikuttanut vaikealta. Alkuradalla oli mukavasti tilaa päästellä, sillä loppuradalla vauhti väistämättä hiipuu veden ja alashyppyjen vuoksi.

Iltapalaksi grillattiin mun pallogrillillä makkaraa. Grilli on vihreä, tottakai :D

Yö oli kylmä :( Heräsin kolme kertaa lisäämään vaatteita päälle. Aamulla olin vieläkin ihan jäässä. Käytiin iskän kanssa vielä kiertämässä rata kertaalleen, ja johan siinä lämmin tuli :)

Maastot alkoivat kello 11 ja mun startti oli 11.06. Tein aika kevyen verkan, sillä Tumppi ei kauhean pitkää verkaa tarvitse. Hypyt meni hyvin, Tumppi oli hyvin hereillä.

Vesileimalliset kuvat ottanut Lotta H.

 


Vaativassa maastoradan vauhti on 520 m/min. Radalla oli 24 estettä ja 28 hyppyä. Kuvat maastoesteistä mun kuvasivulla.

Rata lähti hyvin käyntiin. Nelosen jälkeen en muistanut kääntää suunnittelemaani reittiä renkaille, mutta toinen reitti toimi myös hyvin. Se oli vähän pidempi reitti, mutta tie kahden renkaan ja pöydän linjalle oli suora ja kiva. Seuraavaksi suunnitelmastani poikkesin coffinilla. Tulin ihan hyvää vauhtia, mutta lähestyessä sarjaa Tumppi alkoi jarruttelemaan. Luultavasti johtui isosta yleisöjoukosta. Pohdiskelin jo antavani raippaa, mutta se kuitenkin jäi. Sisään sarjalle tultiin liian löysästi, jolloin eka väli jäi liian pitkäksi. Itse olin jo tuuppaamassa kaukaa, mutta Tumppi otti varman päälle ja lisäsi askeleen. Itse tuijottelin siinä vaiheessa hautaa Tumpin kaulalla, mutta Tumppi hyppäsi hyvin haudan ja pääsin takaisin pystyyn. Toka väli meni suunnitellulla yhdellä askeleella. Coffinilla mulla lähti jalustin, jota metsästin takaisin jalkaan todella kauan, enkä päässyt kevyeeseen istuntaan...


 


Seuraavaksi meinasin ratsastaa puuta päin mutkikkaalla tiellä. Maisemataulu (ilman sitä maisemaa) meni hyvin, mutta sitten ratsastin päin mäntyä. Nyt jo siis kirjaimellisesti. Iso oksa osui pahasti reitille, enkä ehtinyt väistää. Oksa raapi kaulaani ikävältä tuntuvan haavan, mutta eipä vauhti siitä hiipunut. Silmät avasin pari askelta ennen estettä 12 ja havunneulaset syljin suusta pois sen jälkeen :D

Nuolenpäälle Tumppi vähän kiemurteli ja ajautui pohjaan, mutta yli mentiin. Pääsin laukkaamaan hyvin molemmilla vesitehtävillä, vaikka taas ratsastin varmaan kaikista mahdollisista oksista läpi. Penkiltä kulmalle kaartaessa olin suunnitellut kiertäväni yhden männyn, mutta en tainnut niin tehdä. Ainakin iskä sanoi niin, itse en muista mistä menin. Kulmalle tulikin sitten taas pohjaan, mutta hienosti Tumppi pelasteli taas kuskia. Loput kolme estettä meni hyvin ja maaliin päästiin 4 sek alle ihanneajan.

(c) Enna Kujansuu
(c) Rakke
(c) Enna Kujansuu

Niinhän siinä sitten kävi, että meikäläinen voitti ensimmäisen starttaamansa vaativan! :D

Kolme ratsukkoa pääsi maaston puhtaasti, muilla ongelmaksi muodostui coffin.

10 kommenttia:

  1. Vau! Onnea paljon voitosta! jännitin tätä lukiessa mikä on lopputulos, tosi hyvin kirjotettu!

    VastaaPoista
  2. Onneksi olkoon!

    Pakko myös kehua, että sulla on tosi kiva blogi :) hienoja kuvia ja sopivan analyyttista tekstiä treeneistä & kisoista - jatka samaan malliin ja tsemppiä loppukauteen!

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea! :) Kenttä on kyllä niin hieno laji, harmittaa ettei oikein aika riitä kun tarttee noita rataesteitä kisata!

    VastaaPoista