maanantai 4. toukokuuta 2015

Kisareportaasi: Ypäjän kenttäkisat 2.5.

Kenttäkauden ekat kisat kisattiin launtaina Ypäjällä! Riksu osallistui tuttariin ja Rölli aloitti kenttähevosen uransa harrasteluokasta. Herätys piti olla neljän maissa, mutta nukuin pommiin... Vahva alku kaudelle!!

Pommiin nukkumisen takia tuli aikamoinen kiire, kuka olis arvannut. Onneksi olin letittänyt Riksun ja pakannut kamat valmiiksi jo perjantai-illalla. Aamulla nopeasti sykeröt valmiiksi ja kamat sekä hevoset kyytiin. Rölli hiukan pohti, että viitsiikö tulla mukaan, mutta tuli pienellä maanittelulla traileriin.

Matkalla virittelin numerolappuihin oikeat numerot ja huomasin samalla, että Riksun koulustartti olikin noin puoli tuntia aiemmin kuin olin luullut. Heh, ei paniikkia! Ei sentään ollut vuoro ihan aamu seiskalta, jolloin kouluosuudet alkoivat!

Lupaava alku!
No päästiin perille, ja ei kun Riksulle varusteet päälle ja verkkaan. Iskän tehtäväksi jäi käynti kansliassa, josta sai myös laput numeroliiviin. Olin vielä matkalla traikulta Juhlakentälle, kun meidät kuulutettiin toisena valmistautujana kouluradalle. Ehdin siinä vähän ravailla ja laukkailla ennen omaa vuoroa. Työskentely jäi keventelyn asteelle, sillä odottelin vain iskän tuomaa numeroliiviä. Numeroliivi oli määrätty pakolliseksi kaikkiin osakokeisiin tunnistamisen helpottamiseksi.

Edellinen ratsukko lopetti kouluratansa eikä mulla vieläkään ollut numeroliiviä. Hetken aikaa pyörisin raviympyrällä odotellen iskää. Myöhemmin selvisi että iskän pyörän rengas oli tyhjentynyt ja kansliassakin oli ollut jonoa. Tottakai kiireessä kaikki ongelmat osuu kohdalle!

Kun iskää ei näkynyt, ei kuulunut, niin kävin kysymässä tuomarilta luvan startata ilman liiviä. Luvan sain ja lähdin radalle. Kouluratana tuttarissa oli tuttu ja turvallinen Tutustumisluokan kouluohjelma 2009 (rata B). Onneksi ei ollut mikään uusi ohjelma, sillä sen olisin varmaan unohtanut kaiken häslingin keskellä. Radasta ei siis ole videotakaan, vaikka jossain vaiheessa siinä iskäkin ehti paikalle...

Kolme kuvaa Riksun kouluverkasta © Tiiti Talala.


Rata meni ilman rikkeitä, mutta ei se mikään hyvä rata ollut. Riksu ei taipunut kunnolla sisäpohkeen ympäri, vaan punki takaosaa sisälle. Keskiravissa oli sentään muutama lennokkaampi askel, mutta muuten meno oli varsin epätasaista. Laukka oli varsin jees, mutta taivutus siinäkin jäi puutteelliseksi. Laukasta raviin tehtiin hyvin eikä käyntikään ollut nykivää!

"Hevonen liikkuu melko tahdikkaasti. Tuntuma voisi olla tasaisempi", kommentoi tuomari.

Tuloksena Riksulle 62,78% eli -55,8. Yllättävän hyvä tulos tuolla verkkamäärällä ja radalla! Koulun jälkeen oltiin tuloksissa 13./28.


Riksun koulun jälkeen oli hetki aikaa ennen Röllin vuoroa, joten kävin opettelemassa esteradat Metsäkentällä. Radankävely oli vähän takkuista, kun ratsukoita oli koko ajan radalla, mutta onneksi radat oli selkeitä ja helposti muistettavia.

Radankävelyjen jälkeen seuraava ratsu kehiin ja taas kouluverkkaan. Rölli oli energinen, mutta ei liian reipas. Vaikka verkka-alue oli ruuhkaisa, Rölli ei onneksi hermostunut muista hevosista. Tein paljon taivuttelua ja siirtymisiä verkassa. Vähän Rölli oli turhan jännittynyt niskasta, vaikka työskentelyllä alkoikin antaa sieltäkin periksi paremmin.


Kouluohjelmana harrasteessa oli Harrasteluokan kouluohjelma 2009 ja se suoritettiin pienellä koulukentällä Juhlakentän päässä. Erillisellä kentällä sai vähän omaa rauhaa suoritukseen :)

Harrasteen kouluohjelma on lyhyt ja yksinkertainen ohjelma, jossa ei ole muuta kuin muutama koko rata leikkaa ja kaksi pääty-ympyrää. Röllille vaikeimmaksi kohdaksi arvelin keskiravin joka tuli vasta ekan laukkaympyrän jälkeen. Yleensä laukan jälkeen Röllillä tuppaa laukkavaihde jäämään päälle, jolloin keskiravissa täytyy ottaa vähän varovaisemmin ettei tule rikkoja.


Radalla keventelin raviosuudet, kun se kerran on säännöissä sallittu ja auttaa pitämään Röllin paremmin hallinnassa. Harjoitusravissa se helpommin jännittyy ja keksii tarjota laukkaa paljon enemmän. Niin kävi nytkin, kun loppuradalla käynnistä raviin siirtymisessä jäin istumaan satulaan. Rölli teki pienen loikan laukalle, mutta sain sen aika nopeasti raville takaisin. Muuten kouluohjelma meni ihan kivasti, vaikka myös parantamisen varaa jäi paljon.

Tuomarinkin mielestä rata meni sujuvasti. Askeleen pidennyksestä saatiin numeroksi 8 kommentilla "lennokas". Loppukommenteissa luki: "Letkeästi liikkuva hevonen. Hyvin ratsastettu rata!"

Tuloksena 67,8% eli -48,3, jolla oltiin koulun jälkeen tuloksissa 7./42.



Koulun jälkeen Rölli kävi traikussa pikavisiitillä, kun vaihdoin suitset rataesteille. Vielä panssari käyttöön ja suojat jalkaan, niin taas mentiin. Rölli tuntui esteverkassakin energiseltä ja hyväntuuliselta. Hypyt onnistui ihan kivasti. Okseri taisi olla 90 cm kun sitä hypättiin pari kertaa, mutta sujuvasti ja hienoilla hypyillä mentiin yli :) Harmi kun joku aina oli menossa uralla juuri edessä, niin kuvat okserin hypyistä ei onnistuneet.



Harrasteen rataesteet hypättiin korkeudella 80 cm ja rataan kuului 7 estettä.

Röllin rata lähti reippaasti liikkeelle. Kerrankin näytti siltä, ettei joka välissä tarvii pakittaa. Ykkösen jälkeen Rölli jäi jotenkin epämääräiseen askellukseen, tuntui että välillä oli ristilaukkaa ja välillä jotain muuta. Hiukan siinä keskittyminen taisi herpaantua molemmilla ja se kostautui puomina kakkoselta. Kolmonen ihan ok, neloselle yritin jarrutella, kun väli vitoselle oli melko lyhyt. Selvittiin linjasta ilman puomeja, mutta tyylipisteitä ei olisi juurikaan herunut. Kutoselle en oikein nähnyt paikkaa, jolloin valuttiin pohjaan. Viimeiselle esteelle näin paikan kauas ja sain ratsastettua siihen ajoissa.

Kaksi pudotusta tiputti tuloslistalla meidät sijalle 20./42 harrasteluokassa. 


Käytiin heti perään vaihtamassa Riksu esteradalle Röllin vuoron jälkeen. Esteverkka oli tässä vaiheessa jo selkeästi rauhoittunut, joten mahduttiin Riksun kanssa tekemään hyvä verkka omaan tahtiin. Pari hyppyä pystylle ja kolme okserille ennen kuin mentiin radalle. Tervehdyksen jälkeen kun nostin laukan, niin Riksu oli ihan menossa lähimmälle mahdolliselle esteelle, heh. Ainakin pojalla intoa piisaa!

Tuttarissa oli eri rata kuin harrasteessa, mutta se kulki suurinpiirtein samalla idealla. Radalla Riksu oli ihan menossa ja joka välissä saikin vähän jarrutella. Viimisellä linjalla jouduin ottamaan taas vähän rumemmin kiinni, muuten olisi päässyt laukka liian pitkäksi ja oltaisiin mitä todennäköisemmin otettu puomi. Nyt selvittiin puhtaalla radalla!

Nollatulos esteiltä nosti meitä tuttarin tuloksissa sijalle 6./28.



Esteiden jälkeen molemmat sai huilata parisen tuntia. Käytiin iskän kanssa kävelemässä maastoradat kertaalleen. Tai alku oli harrasteessa ja tuttarissa sama, niin se meni yhdellä kertaa. Sen verran kiirettä piti koko päivän, että unohtui kuvata maastoratojen esteet :( Maastoradan suunnittelijana oli tällä kertaa Simo Leppänen Keravalta. Radoista huomasi selvästi, että eri suunnittelija, sillä esteiden sijoittelu ei ollut missään keskellä tietä. Harrasteessakin oli jo tehtäviä, mikä mun mielestä oli pelkkää plussaa!  Harrasteessa oli jopa coffin ja kolmen esteen tehtävä s-kiemuralla. Esteiden välissä oli kuitenkin enemmän matkaa kuin isommissa luokissa, eikä esteitä oltu edes merkitty sarjoiksi, mikä toi huomattavasti helpotusta.

Tuttarissakin oli tukkisarja kaarella, mökkieste ylämäessä, tukkieste kohti vettä jonka jälkeen noin 90 asteen kulma kapeammalle pystylle veden jälkeen. Reittejä oli hyödynnetty hyvin ratojen suunnittelussa!


Harrasteluokan maastot alkoivat jo klo 12. Ei tarvinnut onneksi koko päivää odotella! Röllin vuoro oli klo 13.02. Ehdittiin hyvin hokittaa ja varustaa Rölli. Hiukan tuli kiukkupotkua pitkistä takasuojista, mutta kyllä sekin siitä laantui.

Verkassa Rölli oli ihan menossa! Verkkaesteinä oli useita erilaisia tukkiesteitä, mikä oli kiva juttu :) Lähestymisissä Rölli vähän alkoi kiihdyttelemään, jolloin paikat valui lähelle ja hypyt oli hiukan kummallisia. Mutta ainakaan ei ollut mitää epäröintiä tai jarruttelua :D


Maaston lähtöalueelle kuljettiin vähän pidempi matka Juhlakentältä, kun lähtö oli alalaitumella. Toimihenkilöt oli hyvin perillä tehtävistään ja kaikki ratsukot olivat ajallaan valmistautumassa koitoksiin. Laitumella otin pätkän ravia, jotta Rölli saisi vähän tuntumaa nurmeen ennen lähtöä.

Lähdöstä myöhästyin pikkasen kun 30 sekunnin kohdalla tein vielä pienen lenkin poispäin lähtöportista. Seuraavaksi huudettiinkin jo 10 sekuntia. Ei muuta kuin kello päälle ja lähdön suuntaan. Jokunen sekunti siinä meni kai hukkaan, mutta uskon että tällainen rennompi lähtö oli parempi ekakertalaiselle.

Röllin rata meni huippu hyvin! Vauhtia oli sopivasti, jarru toimi eikä estevahditkaan ehtineet pelottaa Rölliä. Helposti ylittyi monille ongelmaksi muodostunut keltainen talo, joka oli jo toisena esteenä radalla. Tosin tultiin taas vähän turhan lähelle estettä mutta eihän tässä tyylipisteitä jaeta ;) Janita oli kuvaamassa juuri tällä mökillä, ja video onkin katsottavissa Youtubessa

Vesileimatut kuvat © Heidi Lammi

Veteen himmasin vauhtia ja ekat askeleet vedessä olikin käyntiä. Siitä ravin kautta takaisin laukkaan ja matka jatkui. S-kiemura meni sujuvasti, Rölli kuunteli oikein hyvin. Toiseksi viimeisellä esteellä Rölli vähän ihmetteli, mutta kun suunta ja suunnitelma oli kunnossa, niin helposti yli. Viimeinen este oli taas talo ja nyt saatiin siihenkin hyvä hyppy. Maalissa oltiin pari kolme sekuntia ennen ihanneaikaa eli vauhtikin oli oikein sopiva. Sai olla kyllä tyytyväinen Rölliin! :)

Puhdas maasto nosti meidät taas sijoille ja lopputuloksissa oltiinkin sijalla 6! Jee! Saatiin väreihin mätsäävä vihreä ruusuke sekä luokan sponsorilta (Hopeajaloste Oy) hopeinen voiveitsi.

© Tiiti Talala
Riksun kanssa ehdin käydä verkkaamassa pari kierrosta ravia Juhlakentällä ennen harrasteluokan palkintojenjakoa. Palkintojenjaon jälkeen kiipesin taas Riksun kyytiin ja jatkoin verkkaa. Hypeltiin samat tukkiesteet kuin Röllinkin kanssa. Riksukin oli niin paljon menossa, että jokunen paikka tuli lähelle.


Riksun kanssa lähtö onnistui ajallaan, mutta muuten meno tuntui takkuisemmalta kuin Röllillä. Jo ekalle esteelle Riksu mutkitteli ja matoili. Ajattelin sen johtuvan vähän mutaisesta pohjasta, mutta kun sama kiemurtelu jatkui melkein maaliin asti, niin syy ei voinut olla siinä. Tosiaan Riksu laukkasi hyvin eikä kytännyt esteitä, mutta kulki ihme siksak-kiemurtelua. Kolmonen oli varmaan tuttariin maksimikokoinen pöytä, johon tulikin ihme loikka kun herra mato ei voinut keskittyä.


Vitonen oli tukkisarja kaarella. Pohja oli metsäaukiolla mennyt jo aika pehmeäksi ja kuoppaiseksi esteiden välissä. Riksu tuli hyvin a-osan ja kaaren, mutta pohja tuntui jotenkin imaisevan mukaansa. Paikka b-osalle oli ihan okei, mutta joku jalka jäi roikkumaan ja alastulossa olikin tasapaino-ongelmia. Pelkäsin jo että kaadutaan, mutta Riksu onneksi siitä ryhdistäytyi ja jatkui laukkaa muina miehinä. Keräilin itseni paremmin kyytiin ja jatkettiin matkaa ylämäessä olevan taloesteen yli veden suuntaan. Vettä kohti hypättiin tukkiesteen yli ihme kierolla loikalla. Riksu jarrutti vedelle käyntiin asti. Sain sen vedessä takaisin raviin, mutta Riksu ei ollut ihan pohkeen edessä. Tämä kostautui veden jälkeisellä kapealla. Kyllä Riksu sen olisi ravistakin hypännyt jos ohjaus olisi ollut huolellisempi enkä olisi lähtenyt työntämään. Mentiin oikealta ohi ja kirosin mielessäni surkeaa ratsastustani. Voltillakaan Riksu ei liikkunut mitenkään kovin hyvin, mutta riittävästi ja päästiin toisella yrittämällä kapeasta yli.


Kapealta laukkailtiin reippaasti pidempi pätkä ylöshypylle, jonka jälkeen vähän enemmän kontrollia kulmalle. Kulma meni hyvin, samaten sen perässä ollut alashyppy. Taas vähän baanaa auki ennen taloestettä ja venettä pikkuvedellä. Veneen jälkeen Riksu väisti vettä, mikä nyt oli täysin ennustettavissa. Kello alkoi piippaamaan heti veden jälkeen. Viimeinen este oli puolikaari ja se ylittyi helposti. Vielä loppukiri maaliin!

Ärsytti hyvin paljon oma moka vesiesteellä! Paljon tuli muillekin ratsukoille virheitä maastossa, mutta meidän sijoitus meni sivu suun kiellon takia. Saatiin siis kiellosta -20 ja sen lisäksi vielä yliaikaa 11 sekuntia. Höh! Eipä tarvinnut jäädä odottelemaan palkintojenjakoa, vaan päästiin lähtemään loppuverkkailun jälkeen kotia kohti.

Seuraavissa kisoissa taas paremmin! Ja nehän kisat on parin viikon päästä Niinisalossa :)

© Tiiti Talala

4 kommenttia:

  1. Siis missä lukee, että saa keventää kouluosuudessa? :D Koskeeko se siis vain noita kisoja vai yleisesti kaikkia kenttäkisoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime tai edellisvuonna tuli ihan mahtava sääntömuutos, joka mahdollistaa keventämisen raviosuuksilla harraste- ja tutustumisluokissa sekä nuorten hevosten luokissa :) Koskee siis kenttäkisojen kouluosuutta.


      Tämä kohta löytyy Kenttäsäännöistä kohdasta 443.1.2. sivulta 31.

      Poista
    2. Tuleeko siitä pistevähennyksiä, että onko suositeltavaa kuitenkin mennä harjoitusravissa? Tai siis vaikuttaako mitenkään pisteytykseen. Entä haittaako jos vain osan radan keventää vai onko se joko tai?

      Poista
    3. Ei vaikuta pisteytyksiin :) Mielummin ainakin kevennän rennommalla hevosella kuin istun harjoitusravissa jännittyneessä menossa. Kuten tossa ratavideossakin näkyy, niin kevensin alun ja loppulinjan menin harjoitusravissa. Ei tullut mitään huomautusta tai kommenttia asiasta. Uskon että sääntö on tehty juuri jännittyneisiin kohtiin avuksi, siis rennommat pätkät voi istua penkkiin ja toiset pätkät keventää tuntemuksien mukaan :)

      Poista