sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Vuoden viimeiset kisat

Vuoden viimeiset kisat kisattiin kotitallilla oman seuran järjestäminä. Osallistuin Röllillä ristikkoluokkaan ja Riksulla 80 ja 90 cm. Kaikissa luokissa oli arvosteluna A.0.0. ja myöskin kaikissa sama rata, mikä oli ihan kätevää. Esterata oli maneesissa ja verkka oli ulkona, mikä nopeutti kisapäivän kulkua verrattuna erillisiin ryhmäverkkoihin maneesissa. Keli pysyi onneksi koko päivän hyvänä. Halusin laittaa hepoilleni vähän väriä päälle tähän tylsään ja pimeään talveen, joten Rölli sai päälleen punaisen huovan ja Riksun kokoelmani kirkkaimman värisen vihreän huovan :D

Röllihän on vasta 3-vuotias, mutta sain tuomarilta luvan sen kanssa starttaamiseen, kun luokkakin oli niin pikkuinen. Ja ihan hyvä olikin, että oli pikkuluokka. Ristikkoluokka oli kivasti päivän eka luokka, eikä siinä ollut mun lisäksi kuin kaksi muuta ratsukkoa, joten verkassa oli tilaa.

Kisapäivä ei tosin alkanut kovinkaan hyvissä merkeissä... Rölli oli verkassa ihan pörheänä ja villi. Taluttelin sitä hyvän aikaa, mutta kirjava poni pelotti tosi paljon Rölliä. Se myös ahdistui huomattavasti kun joutui kulkemaan kahden hevosen välistä. Pyysin apua selkäänousuun, sillä en uskaltanut yksin lähteä selkään kipuamaan, vaikka Rölli onkin taas pitkän aikaa ollut siinä ihan kiltisti paikallaan. No eihän siitä mitään tullut, vaikka pidettiin kiinni. Ekalla yrittämällä Rölli singahti eteenpäin. Toisella yrittämällä olin jo melkeen satulassa, kun se ampaisi, minkä seurauksena tipuin. Ei sitä pystynyt mitenkään pitelemään (yritin ja raahauduin maassa -.-). Sitten hän näppärästi pomppasi kentän aidan (se oli puolillaan auki, siis aika matala) yli vapauteen. Hetken sain sitä metsästää ennen kuin sain kiinni...

Palattuani kentälle juoksutin Rölliä liinassa hetken aikaa, jotta se sai purkaa energiaansa. Iskä ehti sitten tullakin auttamaan ja pääsin selkään. Aikaa luokan alkuun oli tässä vaiheessa ehkä joku pari minsaa, ei siis hätiä mitiä! Piti ottaa vähän ravia, mutta Rölli lähtikin laukkaan ja kiikutti mua verkka-alueella aika huolella ennen kuin jarru alkoi edes jotenkin toimimaan. Hyppäsin ristikon kerran ravissa ja sitten jo maneesiin. Kierreltiin vähän käynnissä kun eka ratsukko meni ratansa. Rölli "pelästyi" johteita kun käveli niiden ohi, mutta nyt se oli selvästi jo rennompi kuin pihalla.

Otin yhden verkkahypyn vitoselle ennen rataa. Radan aloitin ravissa, sillä vaikka Rölli vaikutti rauhallisemmalta en ihan luottanut että se pysyy hanskassa. Matkan varrella tuli pari pätkää laukkaa ja loppuradasta meni jo laukassa ihan nätisti.

Kaikki maneesikuvat ottanut Erika Lempiäinen, suuret kiitokset!


Radalla tosiaan tuli 12 virhepistettä, kun Rölli vaan jolkotteli menemään eikä juurikaan ollut kiinnostunut tuliko se puomi mukaan vai ei. Alunperin suunnitelmana oli mennä rata laukassa, koska silloin jalatkin nousee vähän paremmin. Olen kuitenkin kohtuu tyytyväinen sillä päästiin maaliin (wuhuu!) eikä Rölli radalla kyttäillyt enää johteita, yleisöä tai muuta. Vähän se pelästyi kun ratahenkilökunta liikahti nostamaan pudonneita puomeja. Rutiinia vaan ja vähän kontrollia verkkaan ensi kerralla!

Oikea takanen näyttää tässäkin jo melkeen pääsevän huimasta esteestä yli...


Niko oli kuvaamassa kaikki mun radat, joten videomateriaaliakin löytyy. Röllin videossa paras kommentti on Nikon kuiskaus äitille "Aika korkei estei" :D


Röllin jälkeen mulla olikin hyvin aikaa ennen seuraava starttia. Ehdin katsoa Juulian molemmat radat. Ei menneet nekään ihan putkeen, jotain ohjausongelmia taisi olla kuskilla.

Juulia oli seiskakympissä jo luokan alussa ja mä olin Riksun kanssa kasikympin lopussa, niin ei tullut kiire yhteisen satulan kanssa. Riksun kanssa kävelin alkukäyntejä radalla ennen kuin menin kentälle verkkailemaan. Nyt verkka-aikaa oli sopivasti, ehdin työstää Riksua taipuisaksi ja hyvin avuille. Verkkahypyt onnistuivat kivasti joten ei muuta kuin ruusuketta hakemaan radalle.
Maneesissa otin taas vielä verkkahypyn pystylle. Lähdin itse puskemaan ja paikka tuli pohjaan. Puomi tuli alas, mutta virheen myötä havahduin ratsastamaan radalla vähän paremmin. Kutoselle paikka oli tosi iso ja videollakin kuuluu (kohdassa 0:59) ihme ääni, ehkä Riksu siinä hädissään veti henkeä tai muuta kun joutui loikkaamaan isommin okserin yli. Päästiin maaliin ilman virhepisteitä, jes :) Ens kaudella pitäis mennä metriä niin ihan kiva että tämmösen kasikympin selvittää nollilla :D
Aika pian kasikympin jälkeen mentiin taas verkkaan, nyt ysikymppiä varten. En hypännyt kuin pari hyppyä, ja nekin pienillä korkeuksilla, sillä muilla oli siinä hyppelyt kesken. Riksu tuntui edelleen ihan reippaalta ja eteneväiseltä, joten isommat hypyt ei ollut tarpeen.


Ysikympin radalla tein vähän pienemmät tiet kuin kasikympissä. Aiheutin taas yleisölle hengenahdistusta reittivalinnallani esteelle numero 6. Riksu hyppäsi sen hienosti vaikka kaarre oli aika pieni ja paikka kaukaa. Hyvä onni ei jatkunut enää seuraavalle esteelle, vaan Riksu valui linjalla vähän ulos oikealle eikä pysynyt ihan parhaimmassa tasapainossa, joten seiskalta tuli puomi matkaan. Tietysti tommoinen virhe harmittaa, mutta Riksu jaksoi nyt tosi hyvin hypätä kaksi luokkaa energisesti. Rata tuntui myös muuten ihan helpolta ja sujuvalta ratsastaa.

Ysikympissä oli ekstrana "kaverikilpailu", jossa kaveriparin virhepisteet ja aika laskettiin yhteen ja pienimmän tuloksen saanut pari voitti palkintoja. Sovittiin ennen luokan alkua Veran kanssa olevamme pari. Ilman mun pudotusta oltaisiin voitettu, huoh. Vera voitti parikilpailun kuitenkin toisen parin kanssa seuraavassa luokassa :)

Semmoiset kisat tänään! Seuraavaksi seura järjestää estekisat maaliskuun alussa, eli melko pian ;)

2 kommenttia:

  1. Vautsi tuota Rölliä, ei voisi uskoa sen olevan vasta 3-vuotias! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, mutta oottakaas kun se tosta lähtee vielä kehittymään! :D

      Poista