sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Kisareportaasi: Keravan kenttäkisat 12.8.

Meidän kenttäkauden viimeiset kisat oli Keravalla sunnuntaina 12.8. Samalla ratkottiin myös joukkueiden väliset SM-mitalit. Rölli oli tänä vuonna ekaa kertaa mukana joukkueessa.

Tälle kaudelle kentässä muuttui säännöt niin, että joukkueen voivat muodostaa ratsastajat 1-3 ratsastusseurasta. Muissa lajeissahan (ja kentässäkin ennen) SM-joukkueen voivat muodostaa vain samaa seuraa edustavat ratsastajat. Uuden säännön uskoisi helpottavan joukkueiden muodostamista, mutta ei se ihan niin helppoa ollutkaan. Meidän joukkueen tilanne muuttui useampaan kertaan ja loppujen lopuksi vielä kisapäivän aamuna joukkue vaihtui.

SM-joukkueessa saa olla 3-4 jäsentä, ja mukana saa olla suokki- ja/tai poniratsukkoa. Ponit ja suokit kisaavat sääntöjen mukaan tasolla sh helppo / ponien helppo (95cm). Keravan kutsussa oli ensin vain tuttari (90cm) johon mekin ilmoittauduttiin. Ilmoittautumisajan jälkeen tuli muutos, että joukkueisiin osallistuvat suokit ja ponit ovat omassa luokassaan (tuttarin osa A) ja luokkaa vaikeutettiin. Rataesteet kisattiin siis korkeudella 95 cm ja kouluohjelma helppo B:0 oli tuttarin omaa rataa vaikeampi. Maastokoe oli kuitenkin sama.


Olin taas kisareissulla yksin ja tapojeni mukaan hieman myöhässä aikataulusta. Ehdin kuitenkin tehdä yllättävän toimivan verkan nurmella, vaikka Rölli ei ihan parhaimmillaan ollutkaan.

Lainasin taas kuvaajaksi muiden huoltojoukkoja. Tällä kertaa sain apuja samassa luokassa kisaavan Naskaarin omistajalta. Raisa nappasi parit kuvat kouluaidoista sekä otti videolle kouluradan ja maastoradalta vesitehtävän. On kiva kun on avuliaita ihmisiä, niin saa vähän materiaalia muistoksi :)

Alunperin luokkamme oli tosiaan tuttari, jossa saa kouluradan raviosuudet keventää. Joukkuelaisten erottelun ja kouluohjelman muutoksen myötä oli vähän epäselvää onko luokka edelleen tuttari vai lasketaanko se suokkien helpoksi, jossa taas ei saa enää keventää. En kuitenkaan jaksanut ottaa selvää asiasta sen enempää, vaan tyydyin kohtaloon ja esitin raviosuudet alas istuen.

Rölli oli radalla taas aika jännittynyt ja kevennys olisi varmaan auttanut tuomaan liikettä paremmin selän läpi. Vähän lisäjännitystä tuli kaiuttimesta, joka meidän radan aikana alkoi murista ja surista. Jännityksestä huolimatta saatiin esitettyä ihan sujuva rata ilman rikkeitä. Keskiraveihin Rölli lähti ihan hyvin, mutta oma istunta ei pysynyt kasassa. Vaikka oli lyhyt rata, niin keskiravidiagonaalit tuntui pitkiltä ryhdin ja tahdin säilyttämisen suhteen. Keskilaukassa juttu oli taas päinvastoin, aita tuli vastaan yllättävän nopeasti eikä oikein saatu laukkaa auki.


"Rauhallinen, maltillinen suoritus. Siirtoihin vielä lisää terävyyttä, säilytä liikkeen jäntevyys ja tarmokkuus vakaammin eri askellajeissa (myös keskiliikkeissä). Huolehdi kuvioiden symmetrisyys tarkemmin." kommentoi tuomari ja antoi tulokseksi 66,2 % (-33,8)

SM-joukkueissa mukana olevia poneja oli kolme ja suokkeja neljä. Koulun jälkeen olimme Röllin kanssa sijalla 3/7.


Koulun jälkeen en pitänyt kiirettä rataesteille, sillä ensin oli ponien vuoro lyhyemmällä sarjavälillä. Radan olin kävellyt jo aamuisen kansliakäynnin yhteydessä, joten sain nyt keskittyä vain verkkaan. Muutamia siirtymisiä ravissa ja laukassa, volteilla Röllin piti kääntyä jalasta taas vähän nopeammin. Harrasteen ratsukoita oli useampi mun kanssa samaan aikaan verkassa, joten esteet oli ensin varsin pieniä. Otettiin parille pikkuesteellekin sitten verkkahypyt. Pystyä Rölli hyppäsi hyvin, mutta okserille teki ensin pikkuaskeleen ja huonon hypyn, kun lähestymisessä oli pahasti pohkeen takana. Piti vähän polkaista ratsua paremmin hereille, jolloin lähestymiset onnistui paremmin ja tuli sujuvia hyppyjä.

Radallakin muistutin itseäni ottamaan riittävän laukan jo ennen lähtölinjaa, enkä vain tyydy siihen laukkaan jota Rölli tarjoaa. Rata lähtikin hyvin. Ykköseltä kakkoselle oli suhteutettu linja ja sain siihen tehtyä suunnitelman mukaan askeleet. Vähän kuitenkin lähdin liian nopealla ylävartalolla hyppyyn mukaan pystylle, jolloin Rölli otti etujaloilla puomin. Loppurata meni kivasti, pysyin suunnitelmassa ja rytmikin säilyi. Ehkä meidän paras rata tällä kaudella, harmi kun ei ollut kuvaajaa tällä kertaa.

Ensin tuomaristo oli laittanut Equipeen meille nollatuloksen, ja muutama tuttukin tuli siitä meitä jo onnittelemaan (nollaradat kun on harvinaisia Röllin kanssa). Myöhemmin tulos korjattiin oikeaksi. Pudotus tiputti meitä yhden pykälän tuloksissa ja oltiin siis esteiden jälkeen sijalla 4/7.

Kisattiin Sannan ja Manun kanssa samassa joukkueessa

Kisapäivä oli harmaa ja aamulla tiputteli vähäsen vettäkin. Kun lähdin maastorataa kävelemään ja kuvaamaan (maastoesteiden kuvat), oli taas jo melkein hellekelit. Maastokokeiden lähestyessä keli kuitenkin muuttui huonompaan suuntaan, ukkospilvet alkoivat kerääntyä Keravan ylle ja vettä satoi. Ja sitä vettä sitten satoikin ihan reippaasti! Tuttarin vuorolla oli jo märkää, mutta helpon vuorolla tuli niin kovaa vettä, että hyvä kun eteensä näki.

Sen verran sää vaikutti kilpailuun, että kieltoja ja hylkyjä tuli pitkin kisaa paljon. Valitettavasti myös kumoonratsastus sattui meidän luokassa. Kilpailu oli keskeytettynä reilu 10 minuuttia. Me oltiin Röllin kanssa vasta valmistautumisvuorossa, mutta yksi ratsukko jouduttiin keskeyttämään radalle. Nämä on aina siitä vaikeita tilanteita, kun ei tiedä kauanko tauko kestää. Radan keskeltä on vaikea päästä takaisin rytmiin ja fiilikseen. Eikä asiaa auttanut se kylmä vesisadekaan.

Kuulin onneksi toimihenkilöiden radiopuhelimesta vähän tilannekatsausta ja ehdin ottaa ennen lähtöä vähän ravia ja laukkaa taas alle, jotta Rölli heräsi maastofiilikseen. Saatiin merkki minuutti ennen starttia ja siitä sitten normaalisti lähtölaskennalla matkaan. Tiesin, että märkä pohja voi olla liukas hokituksesta huolimatta ja vaikeuttaa lähestymisiä. Niimpä laukkasin kaikki suorat reippaammin, jotta oli hyvin aikaa ottaa riittävästi takaisin ennen esteitä.


Rölli toimi radalla kivasti, alkuradalla päästiin hyvin rytmiin ja esteet ylittyi sujuvasti. Seiskan jälkeen alamäessä Rölli jäi vähän etupainoiseksi ja vinoksi. Lähestymisessä uudelle trakehnerille en saanut Rölliä ajoissa valmiiksi, jolloin vinolla hevosella ilman paikkaa otettiin kielto. Olisin varmaan saanut Röllin siitä yli raipalla ja ohjasta vetämällä, mutta se olisi ollut kovin epäreilua hevoselle, ja liukkalla nurmella olisi voinut käydä vielä hullumminkin. Lisäksi kasin jälkeen oli lähes 90 asteen kurvi kapealle penkille, mikä olisi taas sitten ollut haastava jos oltaisiin vain rämmitty trakehnerista yli. Huolimattomasta ratsastustuksesta johtuva virhe oli täysin kuskin vika. Vedin vähän happea ja voltin kautta uusi yritys. Este itsessään ei ollut haastava, toisella yrittämällä helposti yli. Rölli säilyi hyvin tasapainossa kurvin läpi ja penkkikin ylittyi taas sujuvasti.

Sarja 10AB oli vino tukkilinja alamäkeen. Rölli oli ihan professional, hyppäsi hyvin vinot esteet ja pysyi hyvin suorana esteiden välisellä linjalla. Vesitehtävä meni myös oikein mallikkaasti, vaikka kaikkiin tehtävän esteisiin Rölli vähän koputtelikin. Jatkettiin vedeltä kukkulan päälle ja tukin yli. Laskeutumisessa Rölli tuli vähän vinoon ja alamäki kukkulalta ruoholle ei ehkä ollut ihan se ratamestarin suunnittelema, mutta mitäpä pienistä. Viimeiselle esteelle vähän taas laukattiin, helposti siitä yli ja maaliin. Kiellosta huolimatta päästiin juuri ihanneaikaan, joten maastosta virhepisteitä -20.


Suokki/poniluokan 7 ratsukosta meidän lisäksi vain yksi ratsukko pääsi maaliin, heilläkin rasitteena yksi kielto. Niin siinä sitten kävi, että Rölli nousi kärkeen ja VOITTI! Kiellosta huolimatta sai olla kyllä tyytyväinen hevoseen :) Tykkäsin kovasti maastoradasta, siinä oli sopivasti tekemistä.

Palkintojenjakoa saatiin odotella useampi tovi, sillä luokan B-osassa oli 30 lähtijää. Tulosten selvittyä pidettiin palkintojenjako maneesissa. Vettä satoi niin kovin siinä vaiheessa, että hyvä kun kuuluttajan ääni kuului vaikka hänellä oli mikrofonikin. Ja siihen aikaan helpon ratsastajat olivat maastokokeessa. Useampi jätti kokonaan lähtemättä maastoradalle, osa keskeytti matkan varrella ja hylättyjä tuloksia tuloksia tuli selvästi enemmän kuin normaalisti. Luokan 31 lähtijästä 14 pääsi maaliin asti.

Sääolojen vaikutus näkyi myös joukkue-SM tuloksissa. Joukkue voi saada tuloksen, jos vähintään kaksi ratsukkoa saa hyväksytyn tuloksen. Vain neljä joukkuetta sai tuloksen tällä kertaa (mukana 8 joukkuetta). Kultamitalin saikin kaulaansa kolmen ratsukon joukkue, jossa kaikki pääsivät maaliin. Meidän joukkueesta tuli kaksi maaliin ja jäätiin joukkuekisassa juuri neljänneksi ilman mitaleja. Ei siis vieläkään täydennystä joukkueSM-mitalisaldoon, jossa kerättynä sekä Tumpin että Riksun kanssa hopeamitalit.
Parkkipaikka vai järvi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti