tiistai 28. helmikuuta 2017

Helmikuun lajihaaste: salitreeni

Lajihaasteet jatkuivat helmikuussa salitreenin parissa. Tytti ahkerana treenaajana oli laatinut meille ohjelman koko kropalle kahvakuulien ja käsipainojen parissa.

Mulla itellä tulee salitreenistä ekana mieleen ne varsinaiset kuntosalin laitteet, joissa rehkitään kovilla painoilla. Sellaista treeniä meillä ei kuitenkaan ollut, vaan tehtiin kuntopiirin tyylisesti 9 eri tehtävän kierros kolme kertaa (en ihan sisäistänyt termejä, toivottavasti ymmärrätte :D). Turhia ei aikailtu liikkeiden välillä ja pystyin vain haaveilemaan pidemmistä tauoista.

Alkulämmittelyt poljettiin kuntopyörällä, josta sitten siirryttiin varsinaisen treenin pariin. Sain aloittelijana armoa, punnerrukset tein polvet maassa ja kahvakuulista sain hieman kevymmät versiot.

Treeni koostui tosiaan 9 eri liikkestä, jotka tehtiin kolmesti peräkanaa lyhyillä tauoilla. Toistojen määrä riippui vähän liikkeestä, 15-20. (Osasta liikkeistä kuvaesimerkit)

  1. kyykky + pystypunnerrus
  2. jalkojen lasku
  3. sumokyykky
  4. Russian twist
  5. askelkyykky
  6. lankutus 1 minuutti
  7. punnerrukset
  8. lantionnosto
  9. käsipainoilla vipunostot

Treeni tuntui kylläjo heti ensimmäisen kierroksen jälkeen lihaksissa ja hikeä pukkasi pintaan. Alunperin viidentenä liikkeenä meillä oli kahvakuulan maastaveto, mutta se vaihdettiin askelkyykkyihin. Mun hahmotuskyky ja kehonhallinta eivät oikein pelanneet yhteen, vaikka peilitkin oli apuna edessä ja sivulla. Tyttikin neuvoi kärsivällisesti oikeaa asentoa, mutta en vain osannut. Ja väärin ei kannata väkisin tekemään, joten suosiolla vaihdettiin.

Vatsalihakset oli yllättävän hyvässä kunnossa, vaikka niiden kuntoa ehkä pelkäsin eniten. Samaten käsien treeni tuntui menevän hyvin loppuun asti, vaikka hapottikin. Kovimmalle joutuivat reidet

Viimeisellä kierroksella olin jo niin kovilla, että askelkyykyissä meinasin jo kaatua kun ajatus lähti hieman harhailemaan. Muutenkin ehkä toistojen laskeminen oli välillä haastavaa, kun keskityin enemmän omaan asentoon ja tekniikkaan. Esteratsastuksessa laukka-askelien laskeminen sen sijaa ei juuri koskaan ole ongelma, mutta ehkäpä se on jo niin rutiinia siinä lajissa.


Täällä Turun seudulla salikortille tulee hintaa kuukaudessa noin 20-80 e, riippuen siitä haluaako mukaan ohjattuja tunteja vai pelkän kuntosalin käytön. Tällä testikerralla pääsin treenailemaan veloituksetta, sillä Tytti oli saanut "ota kaveri mukaan salille" -ilmaislipukkeen. Treenipaikkana toimi M&M Kuntotalo Turun Koulukadulla, mikä oli siisti ja viihtyisä paikka. Jos olisin ahkerampi treenaaja, niin voisin siellä vierailla uudelleenkin.

Salitreeni on siitä kiehtovaa, että siitä saa halutessaan monipuolisen ja vaikka joka kerta erilaisen. Löytyy erilaisia laitteita kuntoharjoitteluun, lihasmassan kasvattamiseen ja kehonhallinnan vahvistamiseen. Pois lähtiessäni näin kun eräs kuntoilija katsoi crosstrainerin näytöltä Salkkareita, eli ei tarvitse edes luopua niistä arjen rajoittavista rutiineistakaan ;)

Miinuksena salitreenille on pakko mainita lihasten kipeytyminen. Vaikka onkin mukavaa tuntea tehneensä kunnolla hommia, niin kyllä mun istuntaan vaikutti kireät lihakset treeniä seuraavana päivänä. Vaikka kuinka venyttelin treenin jälkeen ja vielä illalla uudelleen. Onneksi omien hevosten kanssa vuorossa oli kevyt päivä molemmilla. Mikään rankka valmennus ei olisi onnistunut kovinkaan hyvin!

Voin kertoa, että yllätyin seuraavana päivänä siitä, kuinka paljon koko kehon lihaksia tarvitsee rappusten kulkemiseen. Sen jo tiesinkin, että ylöspäin kulkeminen tulee olemaan rankkaa, mutta rappuset alaspäin ne vasta tuntuivatkin kropassa.


Salitreenin plussat ja miinukset:
+ monipuolista
+ mahdollisuus niin kestävyystreeniin kuin lihasten kasvattamiseen
+ helposti vaihtelevuutta treeniin
+ suht edullinen
+ pärjää perusvarusteilla
+ ei olla kelien armoilla
- aloittelijan ehkä vaikea keksiä itse liikkeitä tai sarjoja
- kipeät lihakset (vaikutus seuraavaan päivään)

Arviot soveltuvuudesta ratsastuksen oheisliikunnaksi:
Jenni: 4+
Tytti: 4


Tammikuussa testattiin luistelua, ja maaliskuulle on luvassa taas vähän vauhdikkaampaa lajia :) Jos teillä on jotain omia ehdotuksia tai suosikkilajeja, joita kannattaisi testata, niin pistäkää kommenttia!

6 kommenttia:

  1. Eilen just huomasin kanssa, että niillä alkulämpölaitteilla voi katsoa telkkua :D nyt ei voi enää käyttää tekosyynä, että lempiohjelma menee...
    -T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koht ei malta enää lähtee siitä urheilemasta mihinkään, kun aina vaan lähtee seuraava jakso pyörimään :D

      Poista
  2. Agility on hauska ja vauhdikasta. Tosin siinä eteneminen ja kehitys ei aina tapahdu niin nopeasti, koska mennään koiran ehdoilla. Sulkapallo on myös mukavaa jos saa kaverinkin mukaan pelailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agility vaikuttaa kyllä ihan mahtavalta, oon joskus ollut mukana järjestämässä kisoja :)
      Sulkapallo on myös yksi omista lemppareista, ainakin näin leikkimielisissä kotipeleissä.

      Poista
  3. Suosittelen kokeilemaan ilma-akrobatiaa, varsinkin kankailla. Itselläni on kehittänyt huimasti keski- ja ylävartaloa, kehonhallintaa, koordinaatiota (varsinkin vastakäsi-vastajalka hahmotusta) ja tasapainoa, kun pitää keikkua ilmassa. Plus tosi hauskaa! :) Ainakin Turussa Studio Move tarjoaa ilma-akrotunteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilma-akrobatia kuulostaa kyllä jännittävältä! Katsotaan, josko otettaisiin se testiin, kiitos vinkistä :)

      Poista