keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Koulu + derby

Viime viikolla meidän seura järjesti naapuriseura Kotimäen Ratsastajien kanssa yhteistyössä 2-tason kisat sekä koulu- että esteratsastuksessa. Riksun kanssa osallistuttiin molempina päivinä: helatorstaina helppo A -luokkaan ja lauantaina hypättiin 100cm korkeudella derbyluokka.

Ei sillä, että koulukisat olisi edelleenkään mulle mitään herkkua, mutta helppo A ja derby muodostivat yhteiskilpailun. Siis melkein kuin kenttäkisoissa, mutta ilman maastokoetta. Kolmelle parhaalle oli luvassa ruusukeet ja pokaalit, ja niitä lähdettiin hakemaan.


Verkassa Riksu ei ollut ihan parhaimmillaan. Ei erityisen huono, muttei erityisen hyväkään. Kaarteissa ulkolapa jäi roikkumaan ulos ja takapää tunki sisään. Tein ympyröitä vastataivutuksella, mikä yleensä auttaa samaan Riksun paremmin ohjan ja pohkeen väliin. Ravissa se toimi tälläkin kertaa, mutta laukassa takapää laiskotteli eikä Riksulle tuntunut rehellinen työnteko oikein maistuvan. Riksu ei koskaan ole mikään näyttävin kouluratsu, mutta jotenkin semmoinen normaali letkeys liikkeestä jäi uupumaan. Ihan hyvillä mielin siirryttiin maneesista kentän puolelle odottelemaan omaa vuoroa. Radan päädyssä tein vielä muutamia ravi-käynti-siirtymiä, ja ne onnistuivat ihan kivasti.

Kouluohjelmana oli FEI:n CCI/CIC* A-kenttäkilpailuohjelma 2009. Rata oli suht tasainen. Tai olisi ollut ilman yhtä unohdusta. Vielä verkassa radan muistelussa alun käyntisiirtymä Aassa lyhyellä sivulla kuului mukaan rataan, mutta radalla se unohtui. Loppurataan keskityinkin sitten paremmin. Keskiravi ja -laukka oli vähän kipittämistä. Ja lisätty käynti, se kuului ohjelmaan. Huomasitteko sitä radalla? :D Parit vitoset käynnistä, mutta lopputervehdykseen skarpattiin seiskan arvoisesti.

Tuomari C: "Venyvyyttä keskiravissa ja -laukassa, saisi liikkua vielä selvemmin ylämäkeen. Nyt vaikutti siltä, ettei ollut rehellisesti aivan suora." 60,43 %
Tuomari H: "Melko tasainen suoritus, saisi olla kevyempi edestä ja kantaa paremmin takaa." 61,74%

Keskiarvoksi siis 61,087 %. Allekirjoitan tuomareiden kommentit täysin. Varsinkin suoruus-kommentti oli aivan totta. Eihän tällaisella tuloksella missään kärjen tuntumassa olla näissä karkeloissa, mutta ei sentään oltu viimeisiä. Tuloslistalla oltiin 27./38.


Perjantaina otettiin kevyt ratsastus sileällä ja lauantaina jatkettiin taas kisoissa. Viime vuonna osallistuimme ekan kerran derbyyn (postaus). Se oli hauskaa vaihtelua perinteisille rataestekisoille, joten tänä vuonna oli helppo päättää osallistua taas. 

Derby kisattiin tosiaan korkeudella 100 cm, joskin vain perus puomiesteet olivat sillä korkeudella. Rataan kuului 14 estettä, joista osa oli puomiesteitä ja osa hypyistä oli banketilla, ylöshypyllä ja tukkien yli.

Kaikki estekuvat © Henni-Leena Helenius


Radalla Riksu oli kovin innoissaan. Välillä niin innoissaan, että ohjasotteet hukkui matkalla kuolaimeen. Kurveissa Riksu oli pienestäkin kääntävästä avusta heti jo kanttaamassa eikä pysynyt ihan avuilla. Bankettia lähestyessä ekaa kertaa Riksu oli jo niin kierroksilla, ettei osannut päättää mihin ollaan matkalla vaan vaihteli laukkojakin miten sattui. Banketti selvitettiin kuitenkin kunnialla sekä pitkänä että seuraavana esteenä lyhyenä versiona.

Banketin jälkeen päästin Riksun vähän avaamaan laukkaa, mikä osoittautui virheeksi. En saanut sitä ajoissa kuulolle ennen sarjaa, vaan kurvailtiin vähän epätasapainossa matalana sarjalle. Tultiin ihan ilman paikkaa ja Riksu vielä kiihdytteli kohti estettä entisestään. A-osalle aivan pohjaan ja puomi matkaan. B-osalle jäätiin vähän kauas, mutta puhtaasti yli. Vesimatto-okseri oli toiseksi viimeinen este, siihen tultiin lentäen. Viimeiselle esteelle oli mun mielestä ihan hyvä paikka, mutta siitä tuli kuitenkin puomi matkaan. Ehkä se johtui turhan nopeasta ylävartalolla mukautumisesta tai esteen väristä, joka sulautui pohjan väriin. En tiedä, mutta turha puomi kuitenkin vielä viimeiseltä esteeltä.

Lopputulos siis 8 virhepistettä. Luokka oli arvostelulla AM5 eli perusradan nollat jatkoivat korotettuun uusintaan. Jollain tasolla olin helpottunut siitä, ettei tarvinnut lähteä hyppäämään metrikymppiä, kun ei olla vielä niin paljon ehditty isompia esteitä hyppelemään tänä vuonna.Sen verran suositut oli meidän koulukisat, että helppo A luokka tuli täyteen (40 ekaa mahtui mukaan) jo varmaan kaksi viikkoa ennen kisaa. Kaikki innokkaat yhdistettyyn kisaan haluavat eivät edes mahtuneet mukaan. Loppujen lopuksi meitä olikin vain kolme kisaajaa yhdistetyssä.

Koulun jälkeen oltiin Riksun kanssa toisena, mutta derbyn puomit tiputti meidät viimeiseksi kokonaistuloksissa. Oli kuitenkin hienoa, että voitto meni suokkiratsukolle :) Palkinnoksi saatiin pokaali, hieno ruusuke ja ruusu.

Päästiin siis kuitenkin palkintojen jakoon ja kunniakierrokselle karauttamaan, vaikka ihan nappisuoritusta ei esitetty tällä(kään) kertaa.

2 kommenttia:

  1. Wuhuu,välillä on ihan kiva saada palkinto kovasta yrittämisestäkin :D Tsemppii Niksulaan!

    VastaaPoista