perjantai 12. joulukuuta 2014

Este- ja koulutunnilla

Eilen pääsin valmentautumaan taas kahdella hevosella, kun Rölli osallistui Annan estetunnille ja Riksu koulutunnille.

Estetunnilla harjoiteltiin tasaista tahtia esteiden välillä sekä jumppailtiin erilaisia tehtäviä suorilla ja kaarevilla linjoilla. Itsenäisen verkan jälkeen aloitettiin ympyrällä pari kertaa sinivalkoisen pystyn yli, ja kun se sujui, vaihdettiin sen päällä suuntaa oikealle. Palattiin pääty-ympyrälle toisessa kierroksessa ja tultiin vielä punaista pystyä pari kertaa. Ekat kaksi hyppyä ei ihan onnistuneet, mutta sitten lähti sujumaan paremmin. Heti alusta lähtien Rölli oli taas huonompi kääntymään vasemmalle, siinä se jää mutkalle eikä ota ulkoapuja läpi.

Ympyrähyppyjen jälkeen otettiin yhden laukan sarja, jolta jatkettiin kolme laukkaa pystylle. Käytiin vaihtamassa suuntaa sinivalkoisella pystyllä hieman vinolla tiellä. Sitten sarja takaisin päin ja samanlainen kolmen laukan linja toiselle pystylle. Rölli teki ihan hyvin ja päästiin melko tasaisella tahdilla koko tehtävä läpi.


Seuraavaksi treenattiin kaaria ja kääntämistä. Tultiin vesimatto-okseri, jonka perään 21,5 metrin kaarella viisi laukkaa pystylle. Käännyttiin takaisin vedelle ja toinen samanlainen kaari perään. Ekan pystyn jälkeen sai olla aika vahvasti kääntämässä, ettei valuttu uralle asti vaan pysyttiin linjalla kohti vettä. Oranssin pystyn jälkeen käännös vasemmalle, sieltä punainen pysty ja silmukan jälkeen vihreä okseri. Ekalla kerralla vedeltä pystylle linja oli kovin mutkitteleva ja tultiinkin kuudella askeleella pohjaan. Tultiin se linja heti radan perään uudelleen, nyt suoraviivaisemmin ja helposti viisi askelta.

Lopuksi tultiin 70-80 cm korkeudella koko rata: pitkän sivun linja vasemmasta kierroksesta ja sen perään edellä mainittu kuuden esteen tehtävä. Alun linja tultiin nyt vasta kokonaan ja olikin yllättävän vaikea. Ensinnäkin kääntäminen ja suoristaminen linjalle oli hankalaa, mikä vaikeutti myös välejä. Sarjan Rölli teki ihan hyvin aina kunhan muistin itse pysyä pystyssä ylävartalolla.

Tultiin uudelleen vielä linja ja vesimatto, pysty, vesimatto, pysty. Rölli alkoi vähän väsähtää loppuun, jolloin se alkoi taas enemmän syöksähdellä esteille ja tehdä ihme loikkia. Saatiin kuitenkin ihan ok radat suoritettua. Lopuksi vielä pitkän sivun linja kertaalleen, nyt päästiin hyvin sisään ja Rölli malttoi odottaa myös viimisessä välissä :)


Röllin estetunnin ja Riksun koulutunnin välissä oli yksi estetunti, joten mulla oli hyvin aikaa verkata ja hoitaa Rölli pois ennen Riksun varustamista.

Riksu oli tottakai käynyt kierimässä itselleen mammuttiturkilleen kunnon turvekuorrutteen. Kuuma tuli jo sitä harjatessa pois! Kerättiin muutama puomi estetunnin jäljiltä pois ennen kuin aloin verkkaamaan. Riksu on nyt piikityksen jälkeen ollut vähän laiska työskentelemään ja jotenkin ei niin innokas kuin aiemmin, jäänyt varmaan kevyemmän tekemisen moodiin. Siispä koulutunti tuli hyvään aikaan. Estetunnille en viitsinyt Riksua vielä ottaa, ettei tule liian äkkiä piikityksen jälkeen. Ens viikolla varmaan teen vähän puomeja ja pikkuhyppyjä.


Aloitettiin tunti isolla pääty-ympyrällä taivuttaen ja tehden muutamia pätkiä pienempää ja isompaa ravia. Riksu tuntui alkuun vähän taas vastustelevan kättä ja keksivän maneesin nurkkiin mörköjä vältelläkseen töitä. Vaan eipä auttanut moiset metkut, kun töihin oli ruvettava!

Vasen kierros oli hankalampi taivutuksen kannalta, sain olla tosi tarkkana siinä. Riksu kulki taas ihmeellisesti yrittäen fuskata, pää vinossa sisään, mutta turpa kuitenkin asettuen ulos. Vasempaan suuntaan jumpattiinkin enemmän voltteja. Otettiin mukaan myös ravista käyntiin ja takaisin siirtymiset. Niissäkin Riksu alkuun vähän löysäili, mutta toistoilla löytyi aktiivisempikin vaihde.

Estetunnilta oltiin säästetty 6 puomia, jotka asetettiin pareittain keskihalkaisijalle muodostaen kuin uran, ratsastettiin siis aina puomien välistä. Ne toimivat siis apuna suoruuden ja linjan säilyttämisen kanssa. Alkuun ratsastettiiin voltit jokaisen puomikujan kohdalle. Välillä saatiin Riksun kanssa hyviäkin pätkiä, mutta varsin huolellinen sai olla tahdin ja tasapainon kanssa. Vaihdeltiin eri tehtävissä volttien paikkaa, välillä voltit tuli puomikujien välille, välillä vasta pitkän sivun uralle. Treenattiin puomien kohdalla käyntisiirtymiä ja pysähdyksiä. Pysähdykset tuli aika helposti, mutta liikkeellelähdöt oli turhan hitaita. Nämähän on olleet meille kouluradoillakin hankalia, joten hyvä treenata. Edes raippa ja maiskutus ei saanut Riksuun ihan toivottua energiaa liikkeellelähdössä, mutta tuli siinä kuitenkin vähän parannusta.

Laukannostoja harjoiteltiin myös keskihalkaisijalla. Ekoilla kerroilla Riksu oli löysä ja hidas, mikä heijastui myös laukan laatuun. Annan sanoin täytyy mennä riittävästi eteen, että voi tehdä puolipidätteen. Huonoa laukkaa nysväämällä tulee vain huonompaa.

Tahkottiin nostoja vielä ympyrällä. Tarkkuutta ja huolellisuutta vaan peliin! Yksin kun menee niin helposti tyytyy vähän huonompiinkin nostoihin. Mutta ei se voima ja rutiini tule muulla kuin tekemällä oikein. Mua auttoi paljon mielikuva siitä, että laukannosto on lyhyt askel. Täytyy pitää edestä kiinni, jotta takajalat ehtii tehdä työn eikä vain hyökätä kaulalle ja heittää ohjaa pois. Kun ravi oli aktiivinen ja itse muistin pysyä pystyssä ja vähän pitää nostossa vastaan, tuli ihan kivojakin nostoja. Täytyy muistaa nämä itsenäisessäkin treenissä.


Yhteenvetona koulutunnista voisi sanoa, että Riksu ei ollut ihan parhaimmillaan, mutta parani loppua kohti. Anna sanoi taas, että kapasiteettia Riksulta löytyy. Täytyy itse alkaa vaan vaatimaan siltä asioita enemmän ja olla huolellinen. Saatiin paljon taas hyviä tehtäviä ja vinkkejä siihen, kuinka treenataan kohti ensi kauden kisaratoja :)

2 kommenttia:

  1. Oi vitsi kun Riksu näyttää niin hyvältä! Sä ratsastat ihanan siististi :)

    VastaaPoista