Virallinen tiedote - British Eventing
Virallinen tiedote - United States Equestrian Federation
FEI:n virallista tiedotetta en löytänyt, mutta artikkeleiden mukaan sieltäkin suunnalta on kielto päällä.
Artikkeleita aiheesta englanniksi:
Horse Collaborative, Eventing nation, The Chronicle of the Horse, Horse and Hound
Suomessa (kuten kai muissakin maissa?) on pitänyt kysyä lupa tuomariston puheenjohtajalta kypäräkameran käyttöön maasto-osuudella (Kilpailusäännöt, yleinen osa, 7 §). Lisäksi säännöissä on erikseen mainittu: "Kameran käyttö on mahdollista vain kilpailijan suostumuksella ja hänen omalla vastuullaan". Suomessa ei ainakaan heti kieltoa asetettu voimaan, mutta meillä seuraavat kisat on vasta reilun kolmen kuukauden päästä. Sääntöuudistukset on tulossa taas vuoden vaihteessa, joten saa nähdä kuinka käy.
Kaikki nämä kiellot ja säännöt saivat alkunsa Michael Schumacherin lasketteluonnettomuudesta. Entisellä formulakuskilla oli lasketellessaan kypärässään kypäräkamera, joka on saattanut vaikuttaa kaatuessa sattuneisiin vammoihin.
Kypäräkamerat painavat 50-100 grammaa, kiinnitystarvikkeineen ja suojakoteloineen hieman enemmän. Vertailuna mainittakoon, että Iphone 4 painaa kuorineen 150 grammaa. Kameroita on eri mallisia, joten niiden kiinnityskin on erilainen mallista riippuen. Pienet putkimaiset kamerat (esim. Contour, Polaroid, Replay XD) kiinnitetään kypärän leukahihnaan, kypärän alareunaan. Neliönmalliset kamerat (esim. GoPro) vaativat kiinnitykseen hihnan tai valjaat. Joskus kenttäradoilla näkee myös kameroita, jotka on kiinnitetty telineineen ruuveilla kypärään.
Mulla ei ole omaa kypäräkameraa, enkä ole testannut kenenkään tutun kameraa. En siis osaa sanoa, kuinka paljon se päässä vaikuttaa. Haaveissa olisi kuitenkin oma kypäräkamera. Haluaisin ainakin kenttäradat kuvata, mutta myös esim. rataestetreenejä ja itsenäisiä hyppelyitä.
Doug Payne, 4*-tasolla kisannut yhdysvaltalainen kenttäratsastaja (ja insinööri) vastustaa kieltoa. Hän on kirjoittanut aiheesta myös artikkelin blogiinsa. Olen samoilla linjoilla, videoista voi oppia paljon ja saada omiin treeneihin vinkkejä. Kuten "normaalitkin" videot, kypäräkameravideot jakavat kuvaajansa kokemuksia ja fiiliksiä. Uskon, että kypäräkamera videot kiinnostavat myös ei-hevosihmisiä. Niitä voidaan käyttää myös mediassa, esim. uutisissa.
Oon muistaakseni Doug Paynen kypäräkameravideoita ennenkin mainostanut, mutta ne on vaan niin kivoja katsoa. Laitetaampas teillekin maistiaisena videota neljän tähden radalta selostuksen kera.
Suomalaisista kenttäratsastajista kypäräkameraa ovat käyttäneet ainakin Eirin Losvik, Roosa Lappalainen, Senni Vilander ja Henna Kaskinen.
Mitä mieltä ootte kiellosta? Tykkäättekö katsoa kypäräkameravideoita?
Mä en jotenkin jaksa uskoa että kypäräkameran käyttö olis oikeasti noin paljon vaikuttanut tossa Schumin onnettomuudessa.. Tai siis okei, ehkä sillon jos se on sellainen kun ruuvataan kypärään kiinni, mutta ei kai mikään kevyempi hihnalla kiinnitettävä mihinkään oikeasti vaikuta? Jos tullaan ryminällä alas niin sillon se pieni kamera lentää kyllä kivasti pois tieltä/menee tuhannen säpäleiksi..
VastaaPoistaMä ostin viime vuonna kypäräkameran ja täytyy kyllä sanoo että on oikeesti ollut hyvä ostos. Jotenkin maastoradalla on niin adrenaliinihöyryissä, että mä en ainakaan maalissa muista ikinä mitään siitä radasta :D Ja muutenkin muiden videoiden kattomisesta oppii ihan oikeasti itsekin. Mä ainakin vastustan kieltoa!
Muistelisin jostain artikkelista lukeneeni, että Schumi oli porannut reiän kypärään kameran kiinnitystä varten, jolloin kypärän rakenne oli haurastunut. Eli en myöskään usko kameran aiheuttaneen itsessään vammoja.
PoistaJep, olis kiva kattoa uudelleen mitä siellä maastoradalla on oikein puuhaillut :D
Mäkään en jotenkin jaksa uskoa että kypäräkamera oikeasti vaikuttaa yhtään mitenkään siellä päässä. Tai siis itse en ole ainakaan huomannut. Jos se kypärä sen kameran takia johkiin lähtee, eikö silloin ole jo liian iso kypärä? :)
VastaaPoistaItse olen tosi paljon pitänyt kypäräkamerasta, on kiva fiilistellä jälki käteen onnistunutta rataa! (tai muistella miten paljon sattui tippuminen :D)
Kuulostaa ainakin grammamäärien puolesta kevyiltä kameroilta, joten mäkään en usko niiden ainakaan paljon vaikuttavan menoon :) Liian iso ja kypärä itsessäänkin on jo turvallisuusriski eikä siihen kameraa kannatakaan virittää.
PoistaOn kiva fiilistellä muidenkin ratoja :)
FEI:n kilpailusäännöistä löysin nopealla selaamisella seuraavan tekstin:
VastaaPoista"While riding on the show grounds the use of a properly fastened Protective Headgear will be mandatory. In the Competition arena venue and adjacent warm-up areas, as well as riding from one to the other and from the stables for the purposes of competing, the Protective Headgear requirements are governed by the applicable Sport Rules. Failure to wear such Protective Headgear where and when required after being notified to do so by an Official, shall result in a Yellow Warning Card, being issued to the Athlete unless exceptional circumstances apply.
The use of cameras on Athletes or equipment (such as on Protective Headgear, head covering or carriage) shall not be permitted, unless otherwise specifically agreed by the FEI. An Athlete’s decision to wear a camera while competing shall always be voluntary and at the Athlete’s own risk. The Ground Jury after consultation with the responsible medical officer may at any time exclude from further participation in a Competition or an entire Event any Athlete who is unfit to continue by reason of a serious or potentially serious injury, impairment, or health condition."
Sen mukaan kameraa saa käyttää, mutta urheilijan omalla vastuulla. Saas nähdä muuttuuko tää kohta säännöistä vuoden vaihteessa..:/
Jep, noiden FEI:n sääntöjen pohjalta Suomen säännötkin on laadittu. Mutta tosiaan sääntömuutoksia odotellaan...
Poista