maanantai 6. lokakuuta 2014

Blogihaaste: Huonot tallitavat

Sain Adaralta blogihaasteen jo syyskuun alussa, mutta vasta nyt saan sen vihdoinkin tehtyä. Alunperin haaste on Tiian Voitto kotiin -blogista. Sen verran tämä postaus on myöhässä, että en haasta ketään. Kommenttiboxiin saa kuitenkin pistää viestiä, jos teillä on samoja huonoja tapoja vai jotain ihan omia temppuja.

Haasteen ohjeet: Nyt paljastetaan huonot tallitavat. Mitä tyhmiä tai liian ison riskin omaavia juttuja teet hevosten kanssa siitä huolimatta, että tiedät niiden olevan huono juttu.


Kännykän naputtelu alku- ja loppukäynneissä
Ei turvallista eikä välttämättä tarpeellista, mutta siihen tulee sorruttua monesti. Facebookin tarkistus, uutisten tai blogien lukeminen menee siinä näppärästi matkalla. Tätä tulee tehtyä kaikilla mun hevosilla, jos ne ei ihan riehu ja säpsyile. Yleensä näissä kävelyissä menen vielä pitkin ohjin, superturvallinen combo siis...

Taidekuvia koko kännykkä täynnä

Väärät kengät
Kesällä käytän tallilla lähes aina crocseja. Pari kertaa jalka on jäänyt huolella kavion alle, mutta edelleenkään en ole niistä luopunut. En edes omista turvakärkisiä kenkiä, sillä niistä on huonoja kokemuksia. Nyt kun on turhan kylmä ja märkä keli crocseille niin käytän kumisaappaita. Ratsastuksessa käytän lähes poikkeuksetta sitten taas asiaankuuluvia ratsastussaappaita.

Tallin ovelta lähettäminen
Tumpin kanssa talvella teen joskus niin, että lähetän Tumpin tallin ulko-ovelta yksin kulkemaan karsinaansa. Tätä tapahtuu yleensä silloin kun on paljon pakkasta ja ovia ei viitsisi pitää yhtään ylimääräistä hetkeä auki. Olen yrittänyt opettaa Tumpille käskyä "oma" jolloin sen pitäisi mennä omaan karsinaansa. Se toimii ihan hyvin jos muut hevoset on jo sisällä. Jos kaikki karsinat ovat tyhjiä ja ovet auki, niin Tumppi menee yleensä ensimmäiseen tyhjään karsinaan... Muiden hevosten kanssa en ole moista harrastanut, sillä ne ei aina talutuksessakaan tajua mihin ovat menossa :D

Vapaana käytävällä
Tumpin kanssa tätä tulee joskus harrastettua. Yleensä kuntoon laittaessa laitan käytävällä narut kiinni riimuun molemmilta puolilta, mutta varusteita pois ottaessa Tumppi saa olla vapaana. Riksua ja Rölliä ei voisi mitenkään pitää vapaana käytävällä, sillä ne keksii koko ajan jotain tutkimista ja tonkimista. Jos karsinassa laitan kuntoon niin silloin hepat saa olla irti, silloin tosin karsinan oven täytyy olla melkein kiinni, muuten nämä ahmatit meinaavat lähteä ensimmäisen heinänkorren perään käytävälle.

Tavarat leviänä
Huono tapa on jättää kaikki tavarat käytävälle ja satulahuoneeseen leviäksi. Yleensä jos ratsastan kaikki hevoset putkeen niin tavarat jää ensimmäisestä lähtien leviäksi, ja siivoan ne sitten lopuksi. Ei kovin turvallista eikä etenkään siistiä, mutta tavallaan kätevää. Kun Tumpilla on kylmäyssuojat liikutuksen jälkeen jaloissa, niin siinä ehtii sopivasti kaikki roinat kerätä talteen.

Hevosen selässä maneesiin
Riksu on sen verran pienempi, että sen selässä ei tarvii roikkua pää alaspäin saadakseen maneesin ovenkahvasta kiinni. Mulle ei onneksi oo (ainakaan vielä) käynyt mitään tapaturmia maneesiin ratsastamisesta, vaikka joskus polvi onkin ollut lähellä osua ovenkarmiin.

Ilman kypärää
Tätä yritän välttää viimeiseen asti. Laitan kypärän aina, vaikka olisinkin menossa vain kävelymaastoon tai kevyeen humputteluun. Ihan muutaman kerran olen ratsastanut ilman kypärää, esimerkiksi lyhyissä valokuvauksissa, johon kypärä ei olisi sopinut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti