maanantai 25. elokuuta 2014

Tumppi palailee töihin

Tumppi palailee vihdoin pikkuiljaa töihin! Kinnerpatin tilannetta ei ole käyty klinikalla kuvauttamassa, vaan mennään sen mukaan miltä hevonen tuntuu. Ja Tumppi tuntuu liikkuvan puhtaasti ja mielellään :) Kinnerpattipotilaille tärkeää on säännöllinen liikunta, joten Tumpin kanssa yritän jotain puuhailla päivittäin.

Nyt se on tehnyt 30-60 min kevyitä ratsastuksia. Edelleen kävellään paljon, mutta myös ravia ja laukkaa mennään. Alkuun kun lähdetään kävelemään alkukäyntejä, Tumppi laahustaa ja välillä kompuroikin. Kun lihakset pikkasen lämpeävät ja Tumppikin tajuaa homman idean, niin jalatkin irtoavat vähän paremmin maasta. Ratsastus on pääasiassa vielä pitkällä hevosella humputtelua, mutta tarkoituksena on vähitellen alkaa vaatia vähän enemmän. Tumpilla on kuntokin päässyt niin huonoksi, ettei se edes vielä jaksaisi mitään ihmeempia treenejä, vaikka kroppa muuten kestäisi.

Herkästä ja nopeasta täykkäristä ei vielä ole tietoakaan, vaan Tumppi on aika hidas ja välillä löysä. Tai no, mitä voi olettaakaan jos pitkin ohjin vain hölkkäilee. Tosin se ottaa reippaasti kierroksia ja kuumuu aina kun muut pääsevät maastoesteille ja se ei!



Ratsastuksen jälkeen kylmään takajalat kintereestä alaspäin ensin vedellä ja sitten vielä jääsuojat hetkeksi jalkaan.

Laitumelta tarhaan siirtymisen jälkeen Tumpin takajalat on alkanut vähän turvottelemaan yön aikana. Tarhassa se yleensä vain kököttää yhdessä kulmassa kun taas laitumella liikkui vähän koko ajan. Muutaman totuttelukerran jälkeen Tumppi sai yöksi jalkoihinsa "hiilarit" eli Wahlstenin Healing Wrap -patjat, jotka heijastavat kehon oman lämmön takaisin jalkaan ja näin sulattavat nesteen pois. Ne toimivat siis samalla idealla kuin Back On Track -tuotteet. Ainakin tässä ensimmäisen viikon käytön jälkeen voin sanoa, että patjat ovat toimineet.


Tumpilla on tän saikkujakson ja kevyemmän liikutuksen myötä ne vaivalla hankitut selkälihakset aika pitkälti kadonneet. Tumpilla on tosi korkea säkä, jonka molemmin puolin on nyt aikamoiset lapakuopat. Pari viikkoa ratsastuksessa on ollut käytössä pyyheliinasta viritelmä, joka vähän täyttää koloja. Taidan kuitenkin kaivaa jostain kaapista täyttöpalat Mattesin romaaniin ja otan sen takaisin käyttöön. 

Kuvittelenko vain, vai onko kesämaha jo vähän kutistunut? :D


Tumpin tulevaisuus on vielä auki. Katsotaan mihin asti se tästä kuntoutuu. Isoille radoille siitä tuskin enää kuitenkaan on. Ajatuksena mulla on ehkä vuokrata sitä jollekkin kisakaveriksi pieniin luokkiin, sillä Tumpin kanssa ainakin maastosta pääsee varmuudella maaliin asti!

Jos Tumpin kanssa meno jatkuu sujuvasti, niin ehkä niitä pieniä pomppujakin koitellaan tässä syksyllä :)

6 kommenttia:

  1. Täällä sama tilanne! Hevonen on taas puhdas ja liikkuu mielellään, nyt vaan pitää repiä lisää 1,5-2 tuntia aikaa päivästä, että keretään mun täykkärin kanssa ottaa niitä pitkiä kävelyreissuja, että kunto kohoaa. Meiltäkin on selkälihakset lähtenyt, lapakuopat ja hevonen muutenkin näyttää ihan kuivalta vinttikoiralta. :( Mutta minkäs teet kun ei kipeetäkään heppaa voi liikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, samaten mulla välillä tunnit loppuu päivästä. Apulaiset käyttöön ja kevyttä liikuntaa niin alkaa kunto nousta sekä lihaksetkin toivottavasti kasvaa :)

      Poista
  2. Tumppi postaukset! ♡ ihana kuulla jäbän kuulumispostauksia

    VastaaPoista
  3. Kiva että tumppi voi paremmin.:) oli tosi kiva postaus ja hienot kuvat.:)

    VastaaPoista