tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kisareportaasi: Niinisalon kenttäkisat 12.-13.7.

Kauden toinen kisareissu Niinisaloon! Lähdettiin taas vasta aamulla ajelemaan kisoihin, vaikka koulustartti olikin jo puoli yhdentoista aikaan. Osallistuttiin Riksun kanssa suokkien helppoon.

Suurimman osan postauksen kuvista on ottanut iskä, muut kuvaajat merkitty kuvien alle.


Kouluohjelmana meillä oli tuttuun tapaan Kenttäkilpailuohjelma nro 6. Verkassa yritin vain saada Riksua taivuteltua molempiin suuntiin ja ratsastaa hevonen avuille. Tein käynnissä ensin väistöjä, mutta kun niistä ei tullut oikein mitään, päätin ottaa laukkaa välillä. Laukassa moottori lähti vähän paremmin käyntiin. Sen jälkeen väistötkin onnistui jo sujuvammin.





Anniina Gullans oli ottanut paljon hienoja kuvia taas, suuret kiitokset! Valikoin muutaman tähän, lisää kuvia löytyy Anniinan kuvakansiosta. Myös Tuulia Nelimarkka oli kuvannut meidän menoa, kuvia kouluradalta Tuulian kuvasivulla.


© Anniina Gullans

Rata meni ihan ok, ei suurempia ongelmia. Edelleen vaikeimpia olivat väistöt, keskiravi ja -laukka sekä laukasta seis lopputervehdykseen. Laukassa Riksu oli tosi nihkeä, jolloin tuntui että itse jäin vain könöttämään ja puristamaan jalalla kantapää ylhäällä. Ei ihan niin pahalta näyttänyt videolla ainakaan mun silmään, onneksi.

Tuomari C: "Siisti, tasainen suoritus. Laukkaan takaosaan lisää voimaa, keskiaskellajeihin selkeämpi ero. Volteilla hevonen saisi taipua paremmin rungostaan." 60,42 %
Tuomari M: "Ajoittain liian matalassa muodossa. Rehellisesti suorittaa kaikki pyydettävät asiat. Siististi & eleettömästi ratsastettu." 62,5 %

Tulokseksi radalta siis 61,46 %, joten taas vähäsen parannusta viime kertaiseen. Tuloslistalla sija 5./9.


Riksu sai huilata koulun jälkeen melkein kaksi tuntia ennen rataesteitä. Kävelin esteradankin jopa tällä kertaa.

Esteverryttelyssä Riksu tuntui aika reippaalta ja eteneväiseltä. Hiukan pientä heppaa pelotti armeijapoikien pyssyleikit tien toisella puolella, mutta niistäkin selvittiin ohi. Hypyt onnistui kivasti, vaikka okserille Riksu teki jättiloikkia joissa keikuin vaan kyydissä.




Rata lähti ihan hyvin taas käyntiin, mutta jo kakkoselle kolahti. Kolmoselle en oikein hahmottanut reittiä, mutta siitäkin selvittiin. Nelonen oli sarja, johon ratsastin reippaasti sisään, sillä olin sen mitannut aika pitkäksi. Väli jäi pikkasen lyhyeksi, koputtelujen kera päästiin kuitenkin puhtaasti. Vitoselle oli vaikea tie, sain sen ihan hyvin ratsastettua pienen kiemuran kautta. Riksu jäi kuitenkin hiukan löysäksi ja nappasi etujaloilla puomin. Kutonen oli trippeli, johon ratsastin taas eteen, se ylitettiin sujuvasti. Seiskalle otin kiinni, se kostautui takajalkavirheenä ja puomi alas.

Okserilta seuraavalle pystylle välillä ohitettiin tuomaritorni ja useita hevosia pelottanut Racing-mainos. Jännityksen aiheuttamana ei päästy ihan suoraa reittiä kasille, paikka tuli lähelle, mutta puhtaasti päästiin siitä yli. Viimeiselle esteelle reitti valui ulos vasemmalle, kun Riksu ei kääntynyt. Ratsastin vahvalla ulkojalalla ja näin ison paikan esteelle. Riksu oli kuitenkin niin mutkalla, että se ei lähtenyt kaukaa, vaan mäsäytettiin vielä viimeisellä esteellä puomi matkaan. Huoh, harmitti aika lailla. Kolme puomia eli 12 virhepistettä esteiltä, esteiden jälkeen oltiin 8./9...

© Anniina Gullans
© Anniina Gullans
© Anniina Gullans

© Enna Kujansuu


Rataesteiden jälkeen palattiin jaboille, otettiin hokit pois ja pesin Riksua. Jaboilla oli kuitenkin aikamoinen härdelli, sillä hevosia oli toisten jaboissa ja varauksia oli tehty miten sattui. Riksu muutti ekasta jabastaan vähän kauempaan jabaan, mikä ei meille nyt ollut mikään ongelma. Ymmärsin niin, että jabavarauksia oltiin tehty jo Kipan kautta väärin, minkä seurauksena jaboja oli liian vähän. Iltaa kohti tilanne rauhoittui ja kaikille hevosille löytyi joku majapaikka joko jaboista tai Niinisalon ratsastajien tallista.

Illalla käveltiin iskän kanssa meidän maastorata. Lisäksi kävin Janitan kanssa kävelemässä helpon radan. Radat oli samat kuin kevään kisoissa, joten en jaksanut niitä kuvata. (Tuttari/SH helppo ja helppo)

Kävin myös verestämässä muistoja harrasteen maastoradalla :D Niinisalossa oon kisannut vain kerran harrasteen, nimittäin Tumpin kanssa vuonna 2009. Niistä ajoista rata oli muuttunut! Kuvasin matkan varrella esteet, niiden kuvat tulee mun kuvasivuille.


Sunnuntaina aamulla ei ollut kiire mihinkään, sillä maastot alkoivat taas vaativan suorituksilla kello 11. Kameran kera olin katsomassa vaativan ratoja sekä helpon kisaajista alkupään meininkiä.

Mun maastostartti oli vasta kello 13.48. Ihan alkuun verkassa Riksu oli laiska, mutta alkoi pikkuhiljaa innostumaan enemmän :) Otin vain neljä hyppyä ennen rataa, sillä Riksu tuntui ihan hyvältä ja lämpötilakin oli noussut jo varmaan yli 20 asteeseen.




Rata oli tosiaan sama kuin viime kisoissa keväällä, vain ykkösestettä oli hiukan siirretty pehmeän pohjan takia vähän sivummalle, viimeksi se oli keskellä tietä. Riksu lähti ratsasta!-käskystä hyvin laukkaan, mutta jäi ärsyttävästi kaulasta mutkalle. Neljännelle esteelle asti mentiin vähän vimpulana jolloin ei päästy ihan normaaliin maastoratalaukkaan... Neloselle paikka olikin lähellä ja kiipeiltiin siitä yli vähemmän sujuvasti kuin viimeksi.




Kaikki radan esteet selvitettiin puhtaasti, vaan ei tyylipuhtaasti. Lopussa vielä viimeisillä esteillä ajeltiin pohjaan. Lämmin keli varmaan sai Riksun väsymään helpommin, sillä viimeksi esteet meni sujuvammin ja helpommin. Maalissa oltiin ajassa 2.41, kun ihanneaika oli 2.53. Vaikka päästiin ajassa maaliin, en ollut ihan tyytyväinen rataan.

© Enna Kujansuu

© Enna Kujansuu

Jäähdyttelin Riksua noin puolen tunnin ajan, sillä sen palautuminen oli tavallista hitaampaa. Siinä verkkaillessa tuli yksi lukijakin moikkailemaan ja kertomaan lukevansa mun blogia. Se oli kiva piristys päivään :)

Puhdas maasto nosti meitä yhden pykälän lopputuloksissa, niimpä päädyttiin sijalle 7./9.

Seuraavat kenttäkisat on näillä näkymin Ypäjällä elokuun 17. päivä.

10 kommenttia:

  1. Hienostihan tuo meni! Varsinkin koulukoe näytti tosi hyvältä :) Minkä luokan aiot mennä Ypäjällä?

    VastaaPoista
  2. Mietin sitä, kun kenttäsäännöissä lukee että harraste- ja tuttariluokissa kouluohjelman saa esitää kevyessä ravissa, niin oitääkö koko ohjelma esittää joko keventäen tai alas istuen vai voiko vaan esimerkiksi ravilisäykset keventää ja muuten istua alhaalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suora lainaus kenttäsäännöistä: "Nuorten hevosten luokissa, harraste- ja tutustumisluokissa saa koulukokeen raviosuudet esittää kevyessä ravissa". Säännöissä ei määritellä sen kummemin, että täytyykö raviosuudet esittää kokonaan harjoistus tai kevyessä ravissa vai voiko välillä vaihtaa. Uskoisin kuitenkin että saa välillä keventää ja sitten taas istua kyytiin.

      Harrasteen ja tuttarin omissa ohjelmissa taitaa olla jo kouluohjelmassakin mainittu että keskiravi on keventäen. Joissain ohjelmissa saa itse valita keventääkö keskiravin vai ei.

      Poista
    2. Ite katoin harrasteen ohjelman läpi, kun se tässä ensimmäisenä on ajankohtainen ja siinä ei erikseen mainita keventämisestä itse ohjelmassa. Mutta kiitos vastauksesta :)!

      Poista
    3. Ai kappas, siinä ei lukenutkaan. Aika jännä kun tuttarin ohjelmassa kuitenkin lukee oikein keventäen..

      Poista
    4. Joo, vähän hassua. Ja yleensä muutenkin helppo C tason ohjelmissa tempon lisäykset keventäen.

      Poista
  3. Hienon näköstä menoa, ja tosi hyviä kuvia! :)

    http://rakaspikkuriivio.blogspot.fi/

    VastaaPoista