tiistai 20. toukokuuta 2014

Kisareportaasi: Niinisalon kenttäkisat 17.-18.5.

Lauantaina Riksulla oli synttärit, 6 vuotta tuli täyteen! Sen kunniaksi lähdettiin kisailemaan kenttää Niinisaloon. Osallistuttiin ekaa kertaa suomenhevosten helppoon luokkaan.

Aamulla kävi perinteisesti, nimittäin kiire tuli. En uskaltanut perjantai-illalla tehdä kuin ihan muutaman letin valmiiksi sykeröitä varten, sillä pelkäsin Riksun onnistuvan hinkkaamaan koko letin irti. Siispä aamulla oli ohjelmassa loput letit ja niistä sykeröt. Kiireessä tehdyt sykeröt olivat kyllä aivan järkyttävät. Tosin en tiedä olisiko niistä tullut juurikaan parempia vaikka olisi ollut enemmän aikaa ;)

Seiskan jälkeen, hieman myöhässä aikataulusta lähdettiin ajelemaan kohti Niinisaloa. Meidän koulustartti oli joskus ennen yhtätoista. Oltiin ihan hyvissä ajoin perillä. Kävin näyttämässä rokotukset ja hakemassa numeron, minkä jälkeen lähdin verkkailemaan.




Verkassa aloitin käyntiväistöillä ja pysähdyksillä. Ratsastin radanpätkiä siten miten tila antoi myöden. Alkuun verkka oli varsin täynnä kun suokki helpon ja avoimen helpon ratsukot treenailivat samalla alueella. Avoimessa helpossa oli onneksi tulossa tauko, niin väki väheni ja mahtui paremmin.

Kouluohjelmana meillä oli helppo A -tasoinen Kenttäkilpailuohjelma nro 6. Ei mikään mun suosikkiohjelma.. Rata meni ilman suurempia rikkoja, mutta ei mitenkään erityisen hyvin. Selkään tuntuu, että Riksu menee aika löysästi, mutta videolta katsoessa se on jopa vähän kiireinen välillä. Täytyy muistaa ratsastaa maltillisemmin ja hevonen enemmän takaosan päälle. Keskiravit oli semmosta kipittämistä että huhhuh! En vaan osaa sitä ratsastaa :( Väistöt meni suht ok, vasemmalle ei ehditty ihan pisteeseen uralle ja Riksu käänteli päätänsä, mutta hei ravi säilyi koko väistön.



Tuomari C: "Liikkui pitkänä. Pyöreämpi niska. Keskiaskellajeihin selkeämpi ero. Laukassa takaosaan lisää voimaa."
Tuomari M: "Kivan oloinen hevonen. Tänään ongelmana varsinkin raviosuudessa tasaisen peräänannon säilyminen, joka verotti yleisvaikutelmaa."

Molempien tuomarien numeroskaala oli vitosta ja kutosta. Keskiarvoksi saatiin radasta 56,88 %. Koulun jälkeen oltiin toiseksi viimeisiä, 8/9.


Kouluradan jälkeen mentiin heti vaihtamaan varustusta esteitä varten. Iskä laittoi hokit ja minä suojat sekä vaihdoin vyön panssariin. Aika kiire siinä tuli, kun suokkien esteaika oli vain puoli tuntia, klo 11.30-12. En ollut edes opetellut esterataa. En sitä enää siinä vaiheessa lähtenyt kävelemään, vaan opettelin sen vain ratapiirroksesta. Yhden radan ehtisin katsoa, sillä muut olivat menneet jo aikaisemmin. Saapuessani verkkaan oli aikaa jäljellä reilu 10 min. Otin vähän ravia ja laukkaa ennen hyppyjä. Pari loikkaa pystylle ja okserille, nurmiverkassa pysty vielä kerran ja sitten radalle.

Suokkien helpossa rataesteet ovat 95 cm ja tempovaatimus 300 m/min.



Rata lähti ihan hyvin käyntiin, mutta jo kakkoselle paikka oli kaukaa. Esteen jälkeen jälkeen taputin Riksua kaulalle, jolloin oma paino valui vasemmalle ja Riksu oli jo ihan kääntymässä siihen suuntaan. Korjasin sitä liikaa kädellä, jolloin tuli vähän kiemurtelua, mutta ehdittiin kuitenkin hakemaan hyvää reittiä kolmoselle. Kolmen esteen linjalla (esteet 5-7) välit toimi hyvin, vaikka tietoa metrimääristä ei ollutkaan. Viimeiselle linjalle ratsastin vähän turhaan himmaten kun en nähnyt paikkaa. Mulla ei ollut suunnitelmaa askelmäärästä, joten meno oli lähinnä matkustamista. Väli (jonka myöhemmin kuulin olleen 19 metriä) jäi auttamatta lyhyeksi viidellä laukalla, jolloin viimeiseltä esteeltä tuli harmittava puomi matkaan. Suosittelen radankävelyä, niin tämmöiset mokat voisi välttää!

Esteiden tulos ei vaikuttanut meidän paikkaan tuloksissa, vaan oltiin edelleen toka vikoja.


Kameralla oli suuria ongelmia koko kisareissun ajan, mutta eniten se takkuili esteosuudella. Videointi sammuili itsekseen useamman kerran, joten ihan kaikkia esteitä ei tullut videolle. Tein pätkistä kuitenkin videon.


Esteiden jälkeen kävin näyttämässä Riksun eläinlääkärille. Helposti selvittiin siitä tarkastuksesta. Eläinlääkäri kehui Riksun kaunista väriä :) (joka tosin alkaa taas näin kesällä ruskettua enemmän).

Yhden aikaan lauantain ratsastukset oli jo meidän kohdalta suoritettu, joten oli hyvää aikaa katsella ja kuvailla muiden suorituksia (otokset latasin mun kuvasivulle).

Illemmalla käytiin iskän kanssa kävelemässä vielä meidän maastorata sekä ihan mielenkiinnosta myös avoimen helpon rata (kuvat esteistä). Viime vuoden syyskuussa kisasin Riksulla tuttarin, jossa on sama rata kuin suokkien helpossa. Tänä vuonna rata oli muuttunut hiukan, kolmas este oli eri ja ennen kolmantena olleet urut oli siirretty esteeksi numero seitsemän. Lisäksi muutama este oli saanut uutta väriä pintaan.


Niinisalossa oli oikein kiva kesäinen keli :) Kesässä huonoa on vain ötökät, jotka alkavat Riksua piinaamaan. Nyt se asusteli jabassa ötökkäloimi koko ajan päällä, se ei hinkannut yhtään ja muutenkin vaikutti ihan tyytyväiseltä päivän paistatteluun.

Sunnuntaina mun maastostartti oli vasta kello 13.54. Olin taas kameran kera katselemassa vaativan ja helpon ratsukoita. Eksyin myös taas Parkanon ratsutarvikkeen myymäläautoon. Eikä sieltä voinut mitenkään lähteä pois tyhjin käsin... Varsinkaan kun löysin aivan täydellisen värisen huovan maastoon! Lamicellin yleis/estehuopa tarttui mukaan ja päätyi heti päälle maastoradalle :)


Maastoverkassa Riksu oli alkuun jotenkin tosi ylivilkas. Se ei pystynyt kunnolla keskittymään edes kävelemään tuntumalla vaan kipitteli ja katseli kaikkea. Tein paljon työskentelyä volteilla ja siirtymisiä, niin pikku hiljaa Riksu alkoi toimimaan. Se pysyi edelleen reippaana, mikä tietenkin oli kiva juttu. Viime vuonnahan se ei ollut mitenkään erityisen reipas verkassa ja radalla vielä vähemmän. Otin muutamia hyppyjä tukille ja pari hyppyä kahdelle sianselkäesteelle.



Maastoradalla oli 15 estettä ja 16 hyppyä. Matka oli 1300 metriä ja tempovaatimus 450 m/min. Maastoesteiden korkeus maksimissaan 90 cm.

Ratsasta!-käskyn kajahtaessa lähdettiin matkaan. Ykköselle Riksu vähän puri kiinni vasemmalta ja hiukan kiemurteli, mutta siit kun vauhtiin päästiin niin meno oli sujuvampaa. Kolmoselle unohdin suunnittelemani reitin, joten oikaistiin jokunen puu. Vähän vinosti hypättiin kolmonen väistäen sen takana olevaa puuta. Kaarre neloselle päin valui hiukan ulos, mutta matkaa esteelle oli hyvin, niin ehdittiin korjaamaan. Veteen ja vedessä mentiin ravia, ylämäessä sitten taas jo laukalla. Viime kisojen kiellon aiheuttanut mökkisarja meni nyt aivan helposti, jes! Loppurata meni myös hyvin, Riksulla oli kunnon meno päällä. Banketin jälkeen tajusin laittaneeni väärän ajan kelloon... Oltiin kuitenkin edetty ihan hyvää vauhtia, joten en jäänyt sitä murehtimaan. Rata meni siis puhtaasti :) Tuloksista selvisi se mun oikea aikakin, 7 sekuntia alle ihanneajan.




Puhdas maasto nosti meitä tuloksissa muutaman sijan, nimittäin neljänneksi. Meidän luokassa sijoittui vain kolme joten jäätiin ilman ruusuketta. Tällä kertaa ;) Sen verran oli pisteissä eroa, että sama sijoitus olisi ollut myös puhtaalla estekokeella. Siispä vaan sitä koulua, koulua koulua!

Kisoista jäi kuitenkin ihan hyvä mieli. Riksulla oli ihan eri asenne maastossa kuin viime kaudella, joten tästä on hyvä jatkaa! Seuraavaksi kenttää startataan Ypäjän kisaviikolla tutustumisluokassa.

4 kommenttia:

  1. http://imgur.com/a/vV5AG#15 tuolla on teistä pari kuvaa kouluradalta ja rataesteiltä :)

    VastaaPoista
  2. Hienosti teillä meni mitä ehdin näkemään! :) Meillä muuten ihan samoja kommentteja tuomarilta, lisää voimaa taakse laukkaan ja toinen olikin melkein suorakopio meitin paperista :D Mehän vedettiin jumbona koko lauantai, se ei oo ikinä ollu noin surkee koulussa ja Ypäjän hallikenttiksissäkin vetäsi 60% tosi tiukalla arvostelulla ja nyt saatiin alle 55%.. haha :D

    Mutta ei muuta kun tsemppiä kisaviikoille! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyry näytti kyllä verkassa tosi hyvältä, mut tätä tää laji on. Ens kerralla taas paremmin!

      Tsempit teillekin :)

      Poista