perjantai 1. marraskuuta 2013

Saikkua pukkaa

Jo jonkin aikaa Tumppi on tuntunut huonolta ratsastaa, ja varsinkin alkuraveissa se on ollut epäpuhdas tai tahdittanut oikealla etusella. Alkuviikosta se oli entistä huonompi ja selvemmin epäpuhdas ravissa. Käynnissä ja laukassa liikkui kyllä puhtaasti. Välillä ollut etujaloissa nestettä, mutta ei lämpöä. Molemmissa jaloissa on myös kurarupi, johon sain viime viikolla voidetta eläinlääkäriltä.

Tänään aamulla Tumppi pääsi klinikalle tutkimuksiin. Itse olin opiskelijaristeilyllä, joten iskä meni yksin klinikalle. Tumppi tunnusteltiin, taivutettiin ja se esitettiin juoksuttaen suoralla sekä ympyrällä. Kaularanka, selkä ja lihaksisto olivat ok, joten vaiva oli selkeästi jalassa. Käynnissä ja laukassa se liikkui edelleen puhtaasti, ravissa suoralla ontuma 2/5. Taivutuksissa ei reaktioita tai arkuutta. Otettiin röntgenkuvat oe jalasta sekä ultrattiin vuohiskuopan alue. Tutkimuksessa selvisi revähdysmuutos syvässä koukistajajänteessä.

Saikkua tuli näin alkuun 4 viikkoa, jonka aikana tarhataan sairastarhaan ja kävelytetään 10-15 min päivässä. Lisäksi Tumppi saa muutaman päivän kuurin kipulääkettä jaantibioottia rupia varten. 4 viikon päästä tutkitaan uudelleen ja katsotaan miten jatketaan. Jännevammat ovat tunetusti hitaita paranemaan, mutta toivottavasti vamma lähtee hyvin paranemaan ja päästään ensi kaudella kisaamaan ihan normaalisti.

Jännevaurioista lisätietoa Hyvinkään hevossairaalan sivuilta.


Tumpin huilaillessa sairaslomalla on mulla enemmän aikaa treenata muilla hepoilla. Voisin jopa panostaa enemmän koulunkäyntiin tai blogin kirjoitteluunkin.

6 kommenttia:

  1. Oho, voi harmi! No, paranemisia Tumpille ja onneksi sulla on ne suokit kuitenkin siksi aikaa :) Jännevammat on onneksi "kiltimpiä" kuin esim hankkarivammat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, niin pääsee kuitenkin ratsastamaan. Näin on, onneksi ei ollut tämän isompaa vaivaa

      Poista
  2. Pikaista paranemista Tumpille! :) Mun oma hevonenkin on saikulla tällä hetkellä :/

    VastaaPoista
  3. Täällä kans toinen täykkäri sairaslomalla. Klinikalle mennään mahdollisimman pian niin saa tiedon mistä "ilman syytä" ontuminen johtuu.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi ilman syytä ontuminen on kyl ärsyttävää ku ei tiiä syytä :/ toivottavasti ei teillä mitään suurempaa vaivaa löydy

      Poista